Riziko cunami po výbuchu sopky Hunga Tonga sa znižuje, no obrovský oblak popola znemožňuje prieskumné lety

0

17.1.2022 Riziko vĺn cunami v Tichom oceáne po výbuchu podmorskej sopky neďaleko ostrovného štátu Tonga sa v nedeľu začalo zmenšovať.

Obrovský oblak popola však nedovoľuje prieskumným letom z Nového Zélandu zhodnotiť rozsah škôd. Výbuch sopky nastal v sobotu večer a prerušil internetové spojenie s krajinou.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uviedla, že zatiaľ neprišli nijaké oficiálne správy o zraneniach alebo úmrtiach, ale upozornila, že úradom sa ešte nepodarilo nadviazať kontakt s niektorými pobrežnými oblasťami a menšími ostrovmi.

dodala.

Faktorom komplikujúcim zahraničnú pomoc je to, že štátu Tonga sa zatiaľ darilo predchádzať šíreniu ochorenia COVID-19.

Jacinda Ardernová povedala, že príslušníci novozélandskej armády sú úplne vakcinovaní a sú ochotní dodržiavať všetky pravidlá, ktoré ostrovný štát Tonga uplatňuje.

Výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ktorá sa nachádza zhruba 64 kilometrov severne od hlavného mesta Tongy Nuku’alofa, bol najnovším v sérii dramatických explózií.

Výbuchy v závere roku 2014 a začiatkom roku 2015 vytvorili nový malý ostrov.

Viac k témam: Cunami, Hunga Tonga, Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, Výbuch sopky
Zdroj: Webnoviny.sk – Riziko cunami po výbuchu sopky Hunga Tonga sa znižuje, no obrovský oblak popola znemožňuje prieskumné lety © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -