Le Penová na stretnutí s Orbánom vyzvala na väčšiu spoluprácu medzi nacionalistickými stranami

0

28.10.2021 Francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová a maďarský premiér Viktor Orbán na utorňajšom stretnutí v Budapešti podporili spoluprácu európskych nacionalistických strán.
Zbližovanie ako spôsob existencie
Líderka francúzskej nacionalistickej strany Národné zhromaždenie zároveň vyzvala na hlbšiu spoluprácu medzi nacionalistickými politickými stranami, ktoré preferujú oslabovanie moci Európskej únie nad členskými štátmi. „Musíme sa zbližovať. Toto musí byť náš spôsob existencie,“ vyhlásila Le Penová.

Dcéra francúzskeho nacionalistu Jeana-Marieho Le Pena ponúkla Orbánovi podporu v súvislosti s konfliktom jeho súčasnej vlády a Európskej únie, ktorá obvinila Maďarsko z toho, že ustúpilo od základných princípov v oblasti právneho štátu, ako je sloboda médií a nezávislosť súdnictva. Na diaľku vyjadrila podporu i Poľsku, ktoré zvádza s EÚ podobný boj ako Maďarsko.
Prekvapujúce stretnutie politikov
Stretnutie Le Penovej a Orbána bolo pomerne prekvapujúce po tom, ako maďarský premiér predvlani v rozhovore pre americký magazín The Atlantic vylúčil akúkoľvek spoluprácu s touto francúzskou političkou.

Vtedy vyhlásil, že Le Penovou nemá vôbec nič spoločné a predstavuje preňho „červenú čiaru“. Na utorňajšej tlačovej konferencii však Orbán označil Le Penovú za „suverenistku“ a ocenil, že poskytla Maďarsku podporu v jeho konfliktoch s EÚ.

Viac k témam: Nacionalisti, Nacionalizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Le Penová na stretnutí s Orbánom vyzvala na väčšiu spoluprácu medzi nacionalistickými stranami © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -