Neskladal som sľub, aby som niekomu kryl chrbát, kritizoval Žilinka výrok predsedu jedného z výborov parlamentu

0

30.9.2021 Generálny prokurátor Maroš Žilinka si pri prednášaní správy o činnosti prokuratúry za minulý rok položil v pléne parlamentu otázku, čo znižuje dôveru občanov v právny štát. Zmienil sa o vzťahoch s Úradom špeciálnej prokuratúry a hovoril o spochybňovaní osoby generálneho prokurátora.
Chrbát bude kryť prokurátorom
Žilinka sa spýtal, čo je to za výrok predsedu jedného z výborov parlamentu, ktorý povedal, že špeciálna prokuratúra by ocenila, keby jej generálna prokuratúra kryla chrbát a nepodrážala nohy.

„Čo to je za výrok? Ja som neskladal sľub preto, aby som niekomu kryl chrbát,“ poznamenal a dodal, že chrbát bude kryť každému podriadenému prokurátorovi, ktorému sa bude diať skrivodlivosť.
Spochybňovanie generálneho prokurátora
Za spochybňovanie osoby generálneho prokurátora Žilinka považuje aj to, keď predseda ďalšieho významného výboru parlamentu verejne prezentoval názor, že je dôležitejšie, aby sa koalícia dohodla na tom, aké bude mať generálny prokurátor právomoci pri zasahovaní do trestného konania.

Podľa neho ak orgány prokuratúry nekompromisne reagujú na porušenie zákona, je to impulz, keď občania vidia a pociťujú, že je tu orgán, ktorý je nestranný a objektívny.
V poslednom období čelil kritike
Žilinka v poslednom období čelil kritike po tom, čo generálna prokuratúra zrušila obvinenie bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému a finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Následne začali politici intenzívne hovoriť o úprave právomocí generálneho prokurátora či o samostatnejšom postavení Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorú vedie Daniel Lipšic.

Viac k témam: Generálny prokurátor
Zdroj: Webnoviny.sk – Neskladal som sľub, aby som niekomu kryl chrbát, kritizoval Žilinka výrok predsedu jedného z výborov parlamentu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -