Kolíková chce zjednodušiť trestné konanie, novelu Trestného zákona plánuje predstaviť v novembri

0

30.9.2021 Viaceré opatrenia, na ktorých sa dohodla pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát, sú súčasťou pripravovanej reformy Trestného poriadku, ktorú pripravuje ministerstvo spravodlivosti.

Povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) po stredajšom rokovaní vlády. Cieľom novely poriadku je zefektívnenie celého trestného konania.
Prebehla odborná debata
Ako vysvetlila, rezort spravodlivosti chce trestné konanie zjednodušiť. Súčasťou reformy je aj otázka, či by mal byť sudca rozhodujúci o obžalobe iný ako ten, ktorý rozhodoval o väzbe. Týkať by sa mala aj zmeny kolúznej väzby.

„Prebehla tam normálne odborná debata a viaceré opatrenia, o ktorých sme diskutovali sú pre mňa prijateľné a pracujeme na nich v rámci týchto reforiem,“ doplnila Kolíková.
Novela Trestného zákona
Ministerka by chcela novelu Trestného zákona predstaviť v novembri. Súčasťou reformy by malo byť aj prehodnotenie trestných sadzieb viacerých trestných činov vrátane tých, ktoré súvisia s drogami.

Ako uviedla šéfka rezortu spravodlivosti po rokovaní vlády, ministerstvo pristupuje komplexne k inému nastaveniu sankcií za jednotlivé trestné činy. „Nie je to len o znižovaní trestných sadzieb,“ dodala s tým, že by sa to malo vzťahovať aj na už odsúdené prípady.

Viac k témam: Novela Trestného zákona, Trestný poriadok
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolíková chce zjednodušiť trestné konanie, novelu Trestného zákona plánuje predstaviť v novembri © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -