Zametanie pod koberec či neschopnosť nastoliť spravodlivosť. Fico, Pellegrini a Bihariová reagujú na závery bezpečnostnej rady

0

17.9.2021 Bezpečnostná rada SR chce brať právomoci Generálnej prokuratúre a posilňovať právomoci Úradu špeciálnej prokuratúry. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico.

Bývalý trojnásobný premiér je presvedčený, že vo veci údajného manipulovania výpovedí svedkov v známych kauzách sú pôvodcami manipulácie súčasný minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Tí podľa neho môžu očakávať, že im čoskoro polícia „zaklope na dvere“.
Ďalší dôkaz neschopnosti vlády
Podľa Fica sa tak vláda snaží „zamiesť pod koberec“ odhalenie skutočných pôvodcov manipulovania svedkov v známych kauzách a obmedzuje právomoci tých, ktorí chcú skutočne vyšetriť údajné manipulovanie svedeckých výpovedí.

Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová v tlačovej správe uviedla, že zriadenie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát považuje za ďalší dôkaz neschopnosti vlády nastoliť spravodlivosť.

„Sme svedkami bezprecedentnej a otvorenej vojny v polícii, kde už nikto nevie, kto bojuje proti komu a ktorá zložka koná v prospech spravodlivosti a ktorá len zneužíva svoje právomoci na boj proti inej. Táto vláda si za rok a pol nominovala generálneho aj špeciálneho prokurátora, dvoch policajných prezidentov či riaditeľa SIS, no napriek tomu v boji proti korupcii zlyháva,“ vyhlásila Bihariová.

Riešením by podľa nej mala byť okamžitá výmena ministra vnútra Romana Mikulca. Ten podľa Bihariovej doteraz neprišiel so žiadnymi inštitucionálnymi reformami a nesie za chaos v jeho rezorte priamu zodpovednosť.
Iba omieľajú slová o mafii
Predseda strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini vo videu na sociálnej sieti uviedol, že vláda nevie, ako riešiť aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách.

„Nevedia vysvetliť, prečo skupinka elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Nedokážu vyvrátiť, že mnohé ich vyšetrovania boli manipulované a sfalšované. Len dookola omieľajú slová o mafii a o tom, ako sa jej musia zbaviť, a v skutočnosti, naopak, je pravdou to, že skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala,“ povedal.

Viac k témam: pracovna skupina, právny štát, vojna v polícii
Zdroj: Webnoviny.sk – Zametanie pod koberec či neschopnosť nastoliť spravodlivosť. Fico, Pellegrini a Bihariová reagujú na závery bezpečnostnej rady © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -