Rušenia obvinení bez vysvetlenia vzbudzujú vážne pochybnosti, konštatuje Transparency International Slovensko

0

2.9.2021 Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) verí, že v najbližšom čase sa verejnosť dozvie presvedčivé odôvodnenie krokov, ktoré generálnu prokuratúru viedli k zrušeniu obvinení v ostro sledovaných kauzách.

Zrušenie obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému, Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi a Dane Arpášovej, ako aj zrušenie obvinenia z podplácania voči Zoroslavovi Kollárovi, označila mimovládka za neštandardné. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti.
Mal predpoklad
„Minulý rok v decembri sme pri voľbe nového generálneho prokurátora odporúčali do tejto pozície Maroša Žilinku s nádejou, že má predpoklad vyčistiť prokuratúru od nehodných ľudí, zvýšiť transparentnosť a podporiť stíhanie trestnej činnosti na najvyšších miestach,“ vysvetlila TIS.

Dnešné rušenia obvinení bez náležitého vysvetlia vzbudzujú vážne pochybnosti, či budú naozaj naplnené očakávania organizácie.
Rozhodovali tri senáty
Mimovládka zdôraznila, že o zákonnosti a dôvodnosti trestného stíhania a väzby Pčolinského rozhodovali tri senáty Najvyššieho súdu SR.

„K nim treba pripočítať aj dvoch sudcov Špecializovaného trestného súdu v prípravnom konaní. Vo všetkých prípadoch bola zákonnosť a dôvodnosť potvrdená, obžaloba bola v procese prípravy. Vedenie generálnej prokuratúry dnes zavelilo k veľkému zvratu, a to bez súbežného zrozumiteľného vysvetlenia. Dostatočné objasnenie rozhodnutí doposiaľ nezaznelo ani v ostatných spomínaných kauzách,“ doplnila TIS.
Obnovovanie dôvery
Zároveň pripomenula, že ide o závažné a široko medializované kauzy, ktoré môžu mať zásadný vplyv na obnovovanie dôvery občanov vo fungovanie prokuratúry a celého justičného systému.

„Pokiaľ napriek mimoriadne neštandardným rozhodnutiam najvyšší predstavitelia generálnej prokuratúry nedokážu svoje kroky náležite vyargumentovať pred verejnosťou, ide o zlyhanie, ktoré popiera všetky predsavzatia nového vedenia,“ dodala organizácia.

Viac k témam: kauza, oslobodenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Rušenia obvinení bez vysvetlenia vzbudzujú vážne pochybnosti, konštatuje Transparency International Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -