Jicchak Herzog zložil prísahu a ujal sa svojej funkcie. Stal sa jedenástym prezidentom Izraela

0


9.7.2021 (Webnoviny.sk) – Politický veterán a člen prominentnej izraelskej rodiny Jicchak Herzog v stredu zložil prísahu a stal sa novým izraelským prezidentom.

Šesťdesiatročný Herzog sa prevažne reprezentatívnej funkcie, ktorá slúži najmä ako tzv. morálny kompas národa, ujal v slávnostne vyzdobenom Knessete.

Biblia patrila starej mame

Pri prísahe pritom podľa denníka The Jerusalem Post položil ruku na rovnakú bibliu ako jeho otec Chajim Herzog, keď sa stal šiestym prezidentom Izraela. Biblia ešte v Glasgowe patrila starej mame nového prezidenta Sarah.

Herzog sľúbil, že bude „prezidentom všetkých“ a dodal, že hlavným očakávaním, ktoré majú voči nemu a ostatným všetci Izraelčania, je „znížiť hlas, stlmiť plamene, upokojiť veci“.

Herzog vo funkcii nahradil 81-ročného Reuvena Rivlina a ako jedenásty prezident zotrvá v úrade počas jedného sedemročného obdobia.

Niekdajší vodca strany práce

Šesťdesiatročný Herzog je niekdajší líder Izraelskej strany práce a vodca opozície, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2013 neúspešne kandidoval proti bývalému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Jeho otec Chajim bol prezidentom v rokoch 1983 – 1993 a strýko Abba Eban bol zas prvým izraelským ministrom zahraničných vecí a veľvyslancom pri Organizácii Spojených národov (OSN) a v USA.

Jeho starý otec Jicchak ha-Levi Herzog bol prvým hlavným rabínom v krajine.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.jpost.com.

Viac k témam: izraelský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Jicchak Herzog zložil prísahu a ujal sa svojej funkcie. Stal sa jedenástym prezidentom Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -