Čaputová: Vnímam nezvyklú zhodu predstaviteľov politických strán, že by referendum podporili. Majú podľa nej možnosť

1
prezidentka SR Zuzana Čaputová (Foto: TASR)

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) môžu zmeniť text Ústavy SR a prijať uznesenie, na základe ktorého by konanie referenda o predčasných parlamentných voľbách bolo v súlade s ústavou. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Ako zdôraznila, obratom by také referendum vyhlásila. Slovenská hlava štátu tak reagovala na dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR), že predmet referenda o predčasných voľbách do Národnej rady SR (NR SR) nie je v súlade s ústavou a nemôže sa teda konať.

Hlava štátu uviedla, že vníma nezvyklú zhodu predstaviteľov politických strán, ktorá prišla ako reakcia na rozhodnutie Ústavného súdu. Tvrdí, že predstavitelia koalície alebo opozície hovoria o tom, že by toto referendum podporili.

„Poslanci NR SR môžu rozhodnúť o zmene ústavy. To znamená, že môžu dať do ústavy text, ktorý by znamenal, že takéto referendum by bolo v zhode s ústavou. Následne môžu prijať uznesenie, ktorým žiadajú o vyhlásenie referenda. Obratom by som takéto referendum následne vyhlásila, pretože by bolo jasné, že by bolo už v súlade s Ústavou SR,“ uviedla Čaputová. Prezidentka tak naznačila, že referendum občanov sa môže konať nielen na základe petície, ale aj na základe uznesenia NR SR.

Hlava štátu dementovala aj niektoré dezinformácie, ktoré súviseli s podaním na ÚS SR. Doplnila tiež, že sa chcela vyhnúť scenáru, že by sa referendum nakoniec uskutočnilo a ÚS SR by ho spätne vyhlásil za neplatné.

„Predstavme si, že by som toto referendum vyhlásila bez rozhodnutia Ústavného súdu. Referendum by sa uskutočnilo, čo samozrejme znamená miliónové náklady, ale najmä dôveru občanov, s tým, že by pristúpili k referendu s tým, že by naozaj niečo zmenili. Za ďaleko lepší scenár som považovala to, aby sa Ústavný súd SR vopred vyjadril k takto novej situácií, čo urobil svojím rozhodnutím dnes,“ povedala Čaputová.

- Reklama -

1 komentár

  1. O čom to teraz zrazu točí ta chudina? Presne ako pri Ruskej vakcíne Sputnik V!!! Aj tam mala radšej držať hubu.

Comments are closed.