Litva dostane od EÚ pomoc na zvládnutie prílivu migrantov z Blízkeho východu a Afriky

0


7.7.2021 (Webnoviny.sk) – Európska únia v utorok prisľúbila, že pomôže Litve zvládnuť príliv migrantov z Blízkeho východu a Afriky. Tí na jej územie prúdia predovšetkým z Bieloruska.

Predseda Európskej rady Charles Michel sa počas návštevy pohraničnej dedinky Medininkai zaviazal, že únia urobí všetko pre to, aby „litovské orgány mohli prekonať tieto ťažkosti a nájsť riešenia“.

Litovská premiérka Ingrida Šimonyté, ktorá sprevádzala Michela až k hraniciam s Bieloruskom, obvinila spomenutú susednú krajinu, že podporuje príliv migrantov do Litvy. „Strážime nielen litovské, ale aj vonkajšie hranice EÚ,“ uviedla.

Minulý týždeň vyhlásila Litva výnimočný stav z dôvodu prílivu migrantov cez 679 kilometrov dlhú hranicu s Bieloruskom. Po vstupe z Bieloruska minulý mesiac zadržali viac ako 1200 ľudí, čo je 12-krát viac ako v predchádzajúcich rokoch. Ďalších 131 osôb podľa litovských pohraničných orgánov objavili v pondelok večer pri pochôdzkach v lesoch tesne za hranicou.

Bielorusko sa minulý týždeň odplatilo EÚ za sankcie a pozastavilo s ňou spoluprácu na zamedzenie nelegálnej migrácie. Tiež zakázalo vstup na svoje územie predstaviteľom z eurobloku.

Viac k témam: pohraničná stráž, pomoc, utečenci migranti, výnimočný stav
Zdroj: Webnoviny.sk – Litva dostane od EÚ pomoc na zvládnutie prílivu migrantov z Blízkeho východu a Afriky © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -