NAKA sa činí. Pre kontroverznú konferenciu už začala trestné stíhanie. Skončí to ako s Gorilou? Pýta sa mimovládka

0
Konferencia startupistov TechMatch (Autor: Reprofoto, Facebook)

„Národná kriminálna agentúra prijala naše trestné oznámenie a začala trestné stíhanie v prípade predraženej konferencie TechMatch,“ informuje aliancia. NAKA mimovládku upovedomila, že trestné stíhanie začala 11. decembra. Aliancia pritom podala trestné oznámenia na Úrad špeciálnej prokuratúry ešte koncom októbra. NAKA začala stíhanie pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, a pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Zdanie verejného obstarávania?

„Riaditeľ agentúry Slovak Business Agency (SBA) Branislav Šafárik má oveľa vážnejší problém než len pravdepodobné šafárenie s peniazmi. Hospodári s verejnými financiami a náklady na konferenciu vyčíslil tak vysoko, že jej dodávateľa mal hľadať v najprísnejšom režime verejného tendrovania,“ napísala v polovici októbra na blogu Zuzana Wienk z aliancie.

Aliancia si myslí, že celý tender bol vopred dohodnutý a zmanipulovaný. Svedčiť o tom majú dátumy, ktoré s tendrom súviseli. Hlavný partner konferencie US Market Access Center sa ňou totiž chválil dávno predtým, ako SBA na ňu vypísala tender. „Uvádza nielen termín a miesto konania, ale aj potvrdených firemných partnerov a vymenúva hlavné dátumy, na ktoré nemajú startupisti  zabudnúť,“ pripomenula Wienk.

SBA však záujemcom dovolila predkladať ponuky až do konca júla a s víťazom podpísala zmluvu  21. septembra, dva týždne pred akciou, čiže v nereálnom dátume. Aliancia sa pýtala, že keď Američania na príprave konferencie tvrdo pracovali od mája tohto roku, na čo potom bolo zdanie verejného obstarávania. Podala preto trestné oznámenia na Úrad špeciálnej prokuratúry a podanie na Úrad pre verejné obstarávanie.

Emisie a hlas podobný hlasu

Hoci sa aliancia pochválila, že vyšetrovanie zo strany NAKA sa konečne začalo, má aj isté obavy. „Len nech to neskončí ako s emisiami, Gorilou, hlasom podobným hlasu… Veď to poznáte,“ napísala mimovládka na sociálnej sieti.

Konferencia sa konala 12. – 16. októbra. Sprevádzala ju kritika najmä zo strany odbornej verejnosti a aj ohlasovaný bojkot niektorých ľudí pôsobiacich v IT. Škandál sa však netýkal len predraženia konferencie, ale aj nezrovnalostí pri jej obstarávaní. Organizátorom bola organizácia Slovak Business Agency. Jej generálny riaditeľ Branislav Šafárik po incidente odstúpil, vraj preto, aby zabránil poškodzovaniu svojho mena a mena organizácie.

- Reklama -