Tri miliardy eur a urýchlený vstup do EÚ. To dostane Turecko za to, že skrotí migrantov

    0
    Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

    Tri miliardy eur a urýchlený vstup do EÚ. To dostane Turecko za to, že skrotí migrantov.

    Niečo za niečo. Európska únia dá Turecku tri miliardy eur, zruší Turkom víza potrebné na cestu do EÚ a pohne s rokovaním o vstupe Ankary do Únie. Turecko však musí pomôcť zastaviť nelegálnu migráciu cez svoje územie do Grécka. O štvrtkovej schôdzke predstaviteľov EÚ s Ankarou píše denník MF Dnes.

    Cez Turecko a následne cez Grécko prišlo tento rok do Európskej únie viac ako milión utečencov.

    Situácia však nie je taká jednoduchá. Turecko čaká, kým so svojimi krokmi začne Únia, a Únia čaká, kým začne Turecko. Na hraniciach medzi Tureckom a Gréckom však k výrazným zmenám nedochádza. Aj naďalej pristáva v Grécku každý deň približne 4 000 migrantov, čo je podľa úniových orgánov zapríčinené predovšetkým horším počasím.

    Aj napriek tomu dostalo Turecko vo štvrtok pochvalu. „Pre nás je dôležité, aby sa pokračovalo v akčnom pláne,“ povedal podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Stretnutie s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom si pochvaľovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá Turecku okrem iného ponúkla aj to, že EÚ legálne premiestni časť ľudí z tureckých utečeneckých táborov do Európy v prípade, že Turecko pomôže zastaviť nelegálnu migráciu.

    To sa však nepáči stredoeurópskym krajinám. Presídľovanie migrantov z Turecka do Európy nesľubuje Ankare žiadna časť uzavretých dohôd, povedal napríklad český tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza.

    - Reklama -