Čierny deň pre Bratislavu. Práve sa verejne priznali k oklamaniu svojich voličov. Absurdistan na magistráte hlavného mesta

0
Primátor Ivo Nesrovnal (Autor: sita)

Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca už dlho nezažila taký nápor občanov. Zaujímal ich totiž priebeh mestského zastupiteľstva, ktoré rozhodovalo o nových šéfoch mestských podnikov. Napriek vážnym podozreniam o kupovaní kresiel, korupcii či sfalšovanému uzneseniu magistrátu s vopred známymi výsledkami volieb vybrali nových šéfov na základe odporúčania výberovej komisie zloženej z mestských poslancov a zástupcov primátora. Od prítomných občanov si po hlasovaní vyslúžili poslanci nadávky a piskot.

Šéfom Dopravného podniku Bratislava (DPB) sa stal Milan Urban, novým riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) je Zsolt Lukáč a na čele smetiarov – Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) sa postaví Branislav Cimerman. Firmu Metro Bratislava má viesť Vladimír Michálek.

Predvolebné sľuby primátora Iva Nesrovnala o vymetení korupcie a klientelizmu z hlavného mesta tak podľa všetkého ostali len na papieri. Za návrh hlasovalo 27 zo 40 poslancov. (Kto ako hlasoval, sa dočítate na konci článku.)

Za hlasovali všetci poslanci za SMER, SDKÚ-DS, SKOK!, MOST-HÍD a poslanci za Sieť Milan Jambor, Jozef Uhler a Pavol Bulla napriek tomu, že im to vedenie strany neodporúčalo.

Tragikomédia

Nesrovnal chcel svoje transparentné výberové konanie robiť pred očami verejnosti na rozdiel od predchádzajúcich období, keď miesta v podnikoch boli obsadzované iba na báze politických dohôd. Na proces dozerala aj organizácia Transparency International Slovensko, ktorej odporúčanie bolo jednoznačné. „Na základe vážnych nedostatkov výberového procesu preto poslancom mesta, ktorí budú o šéfoch firiem hlasovať, odporúčame dobre zvážiť, či sa vôbec budú riadiť odporúčaniami výberovej komisie.“

Tragikomicky vyznieva aj fakt, že magistrát dodal komisii audit kandidátov za vyše 20-tisíc eur až po jej rozhodnutí.

Za stiahnutie návrhu bol aj bývalý primátor Milan Ftáčnik, či niekoľko poslancov vrátane viceprimátora Jána Budaja.

Poslanci verejnosť informovali o neprimeraných ťahoch poradcu primátora Romana Holeša, ktorý mal na povel Nesrovnala vykšeftovať s poslancami „ich” kandidátov. „V máji tohto roku nás oslovil poradca primátora Holeš s ponukou možnosti dosadenia vlastného človeka do spoločnosti OLO a. s. výmenou za to, že budeme hlasovať za ich a iných kandidátov,“ prehovorili poslanci Ján Hrčka a Dana Čahojivá a podali na primátora a jeho ľudí trestné oznámenie za korumpovanie.

Ich slová potvrdil aj Mestský poslanec za KDH a bývalý viceprimátor Ignác Kolek. Aj ten potvrdil, že bol za ním Holeš s obdobnou ponukou. Svojej funkcie sa vzdal minulý týždeň po oznámení víťazov konkurzov.

Manipulácia?

Primátor Nesrovnal sa ale situáciu snaží zrovnať. Obvinenia odmieta a a tvrdí, že sú to iba účelové hry. Svojho poradcu ale z magistrátu stiahol. Vraj do konca vyšetrovania.

„Sme svedkami skutočne premyslených aktivít zo strany tých, ktorým takéto transparentné výberové konanie prekáža. Osobne to chápem ako snahu zmariť tento výberový proces, ktorý prvýkrát v histórii modernej Bratislavy prebieha pod dohľadom verejnosti, médií a mimovládnej organizácie,“ vraví Nesrovnal aj na margo mimovládky, ktorá paradoxne celý proces kritizuje.

„Toto nebolo transparentné konanie. Toto boli dohody,“ vyjadril sa exprimátor Ftáčnik.

Starostka Karlovej Vsi a mestská poslankyňa Dana Čahojová sa po hlasovaní vyjadrila. „Čierny deň pre Bratislavu. V predvolebnej kampani ťahali voličom medové motúzy o transparentnosti. Verejne sa zaviazali splniť požiadavky kampane Správni kandidáti. Ivo Nesrovnal, Martin Borguľa, Pavol Bulla, Iveta Plšeková, Marián Grexa, Martin Chren, Ľudmila Farkašovská, Juraj Káčer. Práve sa verejne priznali k oklamaniu svojich voličov,“ napísala na Facebook.

Hlasovanie poslancov

27 za áno: Pavol Bulla (za Karlovu Ves), Oliver Kríž (za Petržalku), Jozef Uhler (za Petržalka), Radovan Jenčík, Tomáš Korček (za Nové Mesto), Vladimír Bajan (za Petržalku), Slavomír Drozd (za Ružinov), Iveta Hanulíková (za Karlovu Ves), Roman Weinštuk (Záhorská Bystrica), Martin Borguľa (Staré Mesto), Ľudmila Farkašovská (Petržalka), Martin Kuruc (Ružinov), Marta Černá (Staré Mesto), Peter Hanulík (Dúbravka), Radoslav Olekšák (Lamač), Ján Buocik (Ružinov), Rastislav Žitný, Peter Pilinský (Rača), Iveta Plšeková (Petržalka), Katarína Augustinič (Nové Mesto), Marián Greksa (Petržalka), Martin Chren (Ružinov), Soňa Svoreňová (Vrakuňa), Milan Černý (Podunajské Biskupice), Milan Jambor (Devínska Nová Ves), Juraj Káčer (Dúbravka), Zdenka Zaťovičová (Dúbravka)

9 proti: Ján Hrčka, Dana Čahojová, Gábor Grendel, Ondrej Dostál, Jarmila Tvrdá, Milan Vetrák, Ignác Kolek, Katarína Šimončičová, Ján Budaj

2 sa zdržali: Peter Hochschossen, Lucia Štasselová

2 nehlasovali: Viera Kimerlingová a Izabella Jégh

5 neprítomní, respektíve neprezentovali sa: Branislav Kaliský, Richard Mikulec, Elena Pätoprstá, Ján Mrva, Gabriela Ferenčáková

- Reklama -