Či si moslim a či kresťan, prac sa odtiaľto! Takto to vyzerá, keď kresťania odmietajú pomôcť kresťanom. V júli sa v Ladcoch rozbehol príbeh, v ktorom sa láska hľadá len ťažko

0
Názory na utečencov polarizujú spoločnosť (Autor: SITA)

Prečo vlastne vznikla panika v Ladcoch? Koncom júna sa totiž Ficova vláda (po summite v Bruseli) zaviazala poskytnúť pomoc 100 sýrskym kresťanským rodinám. To bol náš príspevok do rozdelenia 40-tisíc migrantov na území EÚ. Keďže sa väčšine Slovákov myšlienka pobytu utečencov u nás vôbec nepozdáva, zámerom vlády bolo upokojiť ľudí, že žiadne iné kultúry (rozumej moslimovia) k nám nebudú putovať. Prídu len kresťania. Veď predsa, Slovensko je kresťanská krajina.

Nepomohol ani odkaz od hlavy katolíckej cirkvi

Dokonalá myšlienka, ale… Utečenec ako utečenec. Či je kresťan, alebo moslim, je to úplne jedno. Ladčanov nepresvedčil o opaku ani leták slovenskej katolíckej cirkvi odmietajúci obavy z utečencov a už vôbec nie výzva pápeža Františka na pomoc blížnemu.

V obci žije 84 percent kresťanov

Slovenských kresťanov žiadala o porozumenie voči utečencom aj Slovenská katolícka charita. Leták má tiež ambíciu vyvrátiť najrozšírenejšie mýty, že utečenci sú teroristi alebo že roznášajú choroby. Pre obec Ladce, kde sa utečenci mali objaviť, prichádza táto osveta už neskoro. Denník N uviedol, že v obci žije 2 600 obyvateľov, z ktorých 2 182 sa pri poslednom sčítaní ľudu  prihlásilo ku katolíckej cirkvi.

Ľudí zachvátila panika

Tak kde je problém? V Ladcoch sa začal „boj“ proti sýrskym utečencom ešte júli. Starostu obce Jaroslava Koyša vtedy navštívil šéf slovenskej časti rádu Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul Jaroslav Jaššo. Krátko po schôdzke ľudí v Ladcoch zachvátila panika. Starostu oboznámil so zámerom misijnej spoločnosti pomôcť kresťanským utečencom zo Sýrie. V areáli chátrajúceho kaštieľa, ktorý patrí rádu, chceli umiestniť unimobunky, informuje Denník N. Predstavou Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul je umiestniť stovku utečencov do areálu kaštieľa a poskytnúť im pracovnú príležitosť formou práce dopestovania poľnohospodárskych plodín v skleníkoch vybudovaných v areáli kaštieľa.

Jaroslav Jaššo reagoval listom, v ktorom žiadal obyvateľov Ladiec o pochopenie pre kresťanov zo Sýrie. Vysvetľoval, že nie sú ekonomickí migranti, ktorí dobrovoľne utekajú za lepším životom, ale ľudia, ktorí utekajú, aby si zachránili životy – v jedinej chvíli stratili všetko, čo dovtedy mali, v dôsledku fanatizmu a nenávisti určitej skupiny ľudí a ich zvrátených názorov a pohľadov na život.

- Reklama -