Štefan Harabin sa stále správa podľa hesla, zlodej kričí chyťte zlodeja, tvrdí sudca Peter Paluda

0
Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

Pre Štefana Harabina bolo vždy typické chovanie podľa sloganu: „Zlodej kričí, chyťte zlodeja“! To, čo robí on, najmä vo vedúcej funkcii je vždy v súlade s právom a podľa zákona, keď to robí niekto druhý, je to nezákonná zmena. Sudca Peter Paluda ako jeden z Harabinových dlhoročných kritikov tak reagoval pre agentúru SITA na Harabinove slová na margo návrhu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej na zmenu tohtoročného rozvrhu práce na súde, ktorou navrhuje zrušenie senátov vedených Štefanom Harabinom. Harabin tvrdí, že „ak navrhovaná zmena bude premietnutá do rozvrhu práce na rok 2015, pôjde výslovne o účelovú a nezákonnú zmenu zloženia senátov, ktorá podstatným spôsobom zasiahne do ústavnej zásady na zákonného sudcu, čo samozrejme využijú všetci fundovaní advokáti a rafinovaní páchatelia

Za niektoré Harabinove rozhodnutia sa Paluda hanbí

Na postupe predsedníčky Najvyššieho súdu SR nevidí Paluda nič protizákonné a ani proti ústavnej zásade zákonného sudcu. Skôr sa hanbí za niektoré rozhodnutia Harabina a to nielen za tie, ktoré sú teraz prepierané v médiách, ale najmä za tie, ktoré sa ho osobne dotkli a boli výsledkom pomstychtivosti a nie riadiacej práce predsedu súdu, uviedol Paluda. Zmena rozvrhu práce je nevyhnutná vec v prípade, ak nastanú prekážky, pre ktoré nemôže riadne fungovať súd. Nemali by byť nástrojom na osobné vybavovanie si účtov. V prípade pripravovanej zmeny rozvrhu práce ide o žiaduce opatrenie, ktoré sfunkční trestné kolégium NS SR, verí jeho člen Paluda.

Zmenu rozvrhu práce prerokuje Sudcovská rada NS SR na mimoriadnom zasadnutí 18. augusta. „Dôvodom na zmenu sú niektoré z ostatných rozhodnutí pochádzajúcich zo senátov trestnoprávneho kolégia, ktoré vo verejnosti vzbudili značený nepokoj,“ vysvetlili Švecovej rozhodnutie ľudia z jej kancelárie. Rada prerokuje návrh na zmenu rozvrhu práce, predsedníčka NS však nie je viazaná jej stanoviskom. Na otázku, ako bude Švecová postupovať, ak by jej návrhy Sudcovská rada nepodporila, z jej kancelárie odpovedali, „že sa zariadi až potom, keď stanovisko sudcovskej rady bude zrejmé“.

Rozdielne rozhodnutia dvoch senátov

Situácia na trestnom kolégiu Najvyššieho súdu SR sa skomplikovala po tom, keď dva senáty vydali rozdielne rozhodnutia v prípade policajnej inšpekcie a veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, ktorý bol v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo na jeseň zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu. Dovolací senát pod Harabinovým vedením zrušil aj všetky doterajšie rozsudky, ktoré bývalého finančného riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ivana Maroša poslali do väzenia. Ten si už vypočul viacero odsudzujúcich rozsudkov. Naposledy v novembri 2013. Súdny proces s ním sa musí začať odznova.

- Reklama -