Petra Krištúfková získa nový post splnomocnenkyne vlády, Remišová pred zasadnutím vlády o nominácii netušila

0
Petra Krištúfková

Novou splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc bude doterajšia poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková. Ide o nový post, ktorý vznikne na návrh ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Návrh na jej vymenovanie v stredu schválila vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Vicepremiérka Remišová pred zasadnutím vlády kritizovala, že táto nominácia neprešla koaličnými rokovaniami a chcela žiadať nápravu.

 Úlohou Krištúfkovej ako splnomocnenkyne vlády bude najmä koordinácia plnenia úloh v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ktoré pre orgány štátnej správy, územnej samosprávy, mimovládne neziskové organizácie, ako aj iné subjekty vyplývajú z právnych predpisov a rozhodnutí vlády.
Táto funkcia bude patriť pod ministerstvo práce. “Splnomocnenec v spolupráci s príslušnými orgánmi štátnej správy na základe svojich poznatkov a podnetov orgánov štátnej správy, územnej samosprávy, občianskych združení a iných subjektov bude zabezpečovať pre vládu vypracúvanie návrhov a koncepčných materiálov v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, posudzovať a pripomienkovať materiály týkajúce sa tejto oblasti,” uvádza sa v predkladacej správe k návrhu. Okrem toho má posudzovať a navrhovať ďalší postup k materiálom týkajúcim sa podpory rodiny a sociálnej pomoci.
Sekretariát splnomocnenca má pozostávať z jedného pracovníka a jedného odborného pracovníka. “Splnomocnenec bude mať k dispozícii dve kancelárie v budove ministerstva práce a na služobné cesty mimo Bratislavy bude môcť využívať dispozičné vozidlo s vodičom ministerstva práce,” uvádza sa v predkladacej správe.
Výdavky na činnosť splnomocnenca vrátane platových náležitostí budú financované z rozpočtovej kapitoly rezortu práce.

Nominácia poslankyne Sme rodina Petry Krištúfkovej na post splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc nebola predmetom rokovania koaličnej rady. Upozornila na to podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) pred zasadnutím vlády. Preto bude žiadať, aby návrh najprv prerokovali koaličné strany.
“Verím, že sa dohodneme. Diskutujeme o každej nominácii. Nie je to bod, ktorý by bol dohodnutý na koaličnej rade,” podotkla Remišová.
 Upozornila tiež na to, že strana Za ľudí má zo 16 postov vo vláde dva hlasy. “Je zrejmé, že zákony na vláde môžu prejsť aj bez našich hlasov. Táto nominácia nebola predmetom rokovania koaličnej rady. Pre nás je rodinná politika veľmi dôležitá a myslíme si, že ministerstvo práce má dostatočné kompetencie aj finančné nástroje na to, aby mohlo cielene a dobre podporovať rodiny na Slovensku,” myslí si Remišová.
Koaličná rada by mala podľa nej prediskutovať, aké úlohy a kompetencie bude mať tento úrad splnomocnenca. “Nemá zmysel, aby to bol úrad pre úrad, a či má v systéme sociálnej a rodinnej starostlivosti na Slovensku zmysel, ak má, tak aký. Následne môžeme hovoriť aj o personálnych nomináciách,” povedala Remišová s tým, že určite je dôležité povedať si, kde je potrebné šetriť a kde majú inštitúcie význam.

- Reklama -