Bez internetu, mobilu, tabletu či notebooku ani na krok! Vyše 20 percent Slovákov je podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky závislých od internetu

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

So svojim smartfónom sa ani na jediný deň nevie rozlúčiť až 36 % účastníkov prieskumu Inštitútu pre verejné otázky. S používaním notebookov, tabletov či internetu je na tom podobne každý piaty Slovák. Čísla sú výsledkom prieskumu Digitálnej gramotnosti, ktorý IVO robil na vzorke 1083 dospelých Slovákov.

Závislosť od digitálnych technológií podľa odborníkov ohrozuje najmä mladých ľudí vo veku od 14 do 34 rokov. V rýchlom životnom tempe si ľudia často ani neuvedomujú, že by sa mohli stať obeťami nástroja, ktorý používajú na prácu či štúdium. Závislí napríklad zabúdajú jesť a piť, často ich bolí hlava, nemôžu dobre spať alebo si nestíhajú plniť svoje povinnosti. Bežne strávený čas na internete je jedna až dve hodiny, no závislí ľudia na ňom denne trávia viac ako tri hodiny.

„Nastáva obdobie, keď budeme skôr hľadať odpovede na to, aký čas strávený v kyberpriestore je ešte únosný a ako ho obsahovo naplníme. Nie je však vylúčený ani reverzný trend, keď sa časť populácie od moderných technológií odpúta. Buď z dôvodu presýtenosti, hľadania alternatívneho spôsobu života alebo reakciou na čoraz agresívnejšie praktiky štátu a rôznych korporácií zasahujúcich do súkromia jednotlivca,” uviedol autor projektu Marián Velšic.

Viac techniky, menej pohybu

Čím viac využívame moderné technológie, tým menej sa spravidla pohybujeme. Práve nedostatok fyzickej aktivity patrí medzi najvážnejšie problémy spojené s nadmerným používaním internetu a vymožeností doby. Závislosť od technológií navyše negatívne vplýva na ľudské vzťahy a komunikáciu.
Napriek týmto komplikáciám sú technológie a internet neoddeliteľnou súčasťou nášho života, ktorú radi a pomerne úspešne využívame. Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky sa informačným technológiám bez problémov prispôsobuje 60 % Slovákov starších ako 14 rokov. IVO navyše podčiarkuje fakt, že používať najnovšie výdobytky techniky sa čoraz viac učí aj staršia generácia. Až štvrtina populácie sa napriek tomu odmieta prispôsobiť trendu a nechce sa učiť nové digitálne zručnosti.

- Reklama -