Matovičove OĽaNO a Lipšicova NOVA budú pokračovať v spolupráci aj po voľbách

0
Zľava: Predseda strany NOVA Daniel Lipšic, predseda strany SaS Richard Sulík, podpredseda strany NOVA Marcel Klimek a predseda OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

V prípade, že sa dostanú do parlamentu, budú v spoločnom poslaneckom klube, ktorého lídrom by mal byť ten, kto získa najviac hlasov. Rozhodovať tak budú preferenčné hlasy, teda takzvané krúžky, ktorými voliči označia svojho kandidáta. Podľa predstaviteľov hnutí OĽaNO a NOVA je ich koalícia alternatívou voči vláde. „Nejde o žiadne účelové spojenectvo a len o predvolebnú spoluprácu. Dohoda platí aj po voľbách, kedy budeme pôsobiť v jednom poslaneckom klube. Líder vznikne na základe výsledkov volieb – ľudia vyberú svojimi krúžkami,“ uviedlo OĽaNO.

Predvolebných partnerov bude možno viac

Do koalície proti SMERu-SD sa mala už začiatkom roka pridať aj strana Sloboda a solidarita. Rokovania sú údajne stále živé a predsedovia hnutí OĽaNO a NOVA, Igor Matovič a Daniel Lipšic, nevylučujú predvolebnú ani povolebnú spoluprácu aj s SaS pod vedením Richarda Sulíka. Lídri oboch hnutí tvrdia, že protiváhu vláde jednej strany môžu robiť len slušní a čestní politici, za ktorých sa obaja považujú, a preto sa rozhodli ísť do volieb spoločne.

Či pôjde SaS do volieb spoločne s OĽaNO a NOVA je zatiaľ otázne. Ukáže sa pravdepodobne až na jeseň. Podmienkou predsedu strany SaS Richarda Sulíka je spoločný volebný líder a silný program zameraný na ekonomické problémy a ich riešenie. Koalícia viacerých strán je pritom jedinou šancou, ako sa môžu SaS a NOVA dostať do parlamentu. Z nedávneho prieskumu agentúry MVK vyplýva, že ak by boli voľby teraz, do parlamentu by sa dostalo len hnutie OĽaNO pod vedením Igora Matoviča s podporou 6 % voličov. Sulíkova SaS s 2,9 % ani Lipšicove hnutie NOVA s 2 % hlasov by sa do Národnej Rady nedostali.

- Reklama -