Kauza Chovanec: Slovensko už očakáva páchateľov pred súdom, povedal Korčok belgickej ministerke

0
belgická ministerka zahr. vecí Sophie Wilmes a slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Foto: facebook I. Korčoka)

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) dnes svojej rezortnej kolegyni z Belgicka Sophie Wilmes tlmočil požiadavku na čo najrýchlejšie vyšetrenie tragickej smrti Jozefa Chovanca, ktorý zomrel po zásahu belgickej polície vo februári 2018. Minister o tom informoval vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Potvrdil som očakávanie rýchleho a dôsledného vyšetrenia prípadu a potrestanie zodpovedných osôb. Uvedomujeme si, že administratívne procesy súvisiace s vyšetrovaním prípadu si vyžadujú istý čas. Po troch rokoch už však očakávame konkrétne výsledky vyšetrovania príčiny smrti a postavenie možných páchateľov pred súd,“ povedal Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že stretnutie s ministerkou je ďalším z niekoľkých desiatok intervencií, ktoré Slovensko od tragickej smrti Chovanca urobilo. Dodal, že rezort diplomacie bude pokračovať v apeloch na belgických partnerov a využívať všetky dostupné prostriedky, ktoré pomôžu tragický prípad Jozefa Chovanca vyriešiť.

Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla tak odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia. Spravodajský portál Sme.sk priniesol vlani v auguste informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde policajtka nad ležiacim Chovancom hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec Chovanec zomrel.

- Reklama -