Kuba: Tisícky ľudí sa zapojili do protivládnych protestov

0
Protivládni demonštranti sa zhromaždili pri pamätníku Maxima Gomeza v Havane na Kube. Stovky demonštrantov vyšli do ulíc v niekoľkých mestách, aby protestovali proti pretrvávajúcemu nedostatku potravín a vysokým cenám potravín na Kube. (Foto: SITA/ AP Photo/Eliana Aponte)

Tisícky Kubáncov sa zapojili do najväčších protivládnych protestov na ostrove za uplynulé desaťročia. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého ľudia pochodovali naprieč mestami, vrátane Havany, a skandovali „Preč s diktatúrou!“. Polícia proti demonštrantom použila slzný sprej a niektorých tiež zbila.

Kubáncov podľa BBC rozhneval kolaps ekonomiky krajiny, obmedzenia osobných slobôd a tiež to, ako úrady pristupujú k pandémii koronavírusu, zatiaľ čo krajina v uplynulých dňoch registruje rekordné počty nakazených. Protestujúci okrem iného požadovali rýchlejší očkovací program.

Vlani sa kubánska, štátom kontrolovaná ekonomika scvrkla o 11 %, čo je jej najhorší pokles za takmer tri desaťročia. Tvrdo ju totiž zasiahla pandémia a tiež sankcie, ktoré uvalila administratíva bývalého amerického prezidenta Trumpa.

Do ulíc však vyšli aj tisícky provládnych demonštrantov, ktorých prezident v televíznom prejave vyzval, aby bránili revolúciu, čím odkazoval na prevrat, ktorý v roku 1959 viedol k nástupu komunistickej vlády. Protivládne protesty sú podľa prezidenta Miguela Díaz-Canela provokáciou ľudí najatých Spojenými štátmi na destabilizáciu krajiny a prisľúbil „revolučnú reakciu“.

Americká najvyššia diplomatická zástupkyňa pre Latinskú Ameriku Julie Chung prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter vyjadrila „hlboké znepokojenie nad ‘výzvami do boja’ na Kube“.

- Reklama -