Matovič kritizuje Čaputovú pre referendum: Pľuvanec do očí 600 tisíc ľuďom

0
minister financií Igor Matovič (Foto: SITA/ Ľudovít Vaniher)

Bývalý premiér a súčasný minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) po zamietavom rozhodnutí Ústavného súdu SR (ÚS SR) vo veci referenda o predčasných voľbách skritizoval konanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Uviedol to vo svojom statuse na sociálnej sieti. Označil podani na prešetrenie otázky Ústavným súdom SR za „pľuvanec do očí 600-tisíc ľudí“. Predseda ÚS SR Ivan Fiačan dnes na tlačovej konferencii uviedol, že predmet referenda o predčasných voľbách do Národnej rady SR (NR SR) nie je podľa ÚS SR v súlade s Ústavou SR. Referendum sa teda nemôže konať.

„Hlboko nesúhlasím so zlomyseľným konaním pani prezidentky Čaputovej. Ak by podpisy za konanie referenda vyzbierala jej progresívna skupinka, ani by ju len nenapadlo dávať možnosť Ústavnému súdu SR referendum zablokovať. Tvrdila by, že predsa ľudia majú právo vyjadriť svoj názor a ona má právo vyhlásiť referendum aj bez posúdenia Ústavným súdom,“ napísal. Podľa neho okradla ľudí o možnosť vyjadriť sa. Jej konanie zhodnotil ako podlé a zákerné. Podotkol, že aj keď nie je za predčasné voľby, je hlboko presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke.

Petičný výbor odovzdal 3. mája petíciu zo 600-tisíc podpismi za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách do podateľne Prezidentského paláca. Čaputová následne v polovici mája požiadala ÚS SR, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. ÚS SR mal na rozhodnutie 60 dní.

- Reklama -