Lekári: Dvojaký meter pre nezaočkovaných proti COVID-19 nemá logiku

0
Na snímke prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár (Foto: TASR)

Dvojaký meter pre nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 nemá z epidemického hľadiska logiku. Myslí si to Slovenská lekárska komora (SLK). Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá sa týka karanténnych opatrení platných pri návrate zo zahraničia na Slovensko, bude platiť od 9. júla. Podľa vyhlášky ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zaočkovať, nemusia pri vstupe na Slovensko absolvovať karanténu. Stačí, aby sa preukázali PCR testom nie starším ako 72 hodín. Toto rozhodnutie je podľa SLK v rozpore s ochranou verejného zdravia a epidemickými pravidlami.

„Pri návrate na Slovensko nemôže byť pre nezaočkovaných, či už zo zdravotných, alebo iných dôvodov, uplatňovaný dvojaký meter. Zatiaľ čo tí, čo sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov, sa môžu ihneď „vykúpiť“ z karantény PCR testom, ostatní nezaočkovaní tak môžu urobiť až na piaty deň po príchode,“ konštatovala lekárska komora.

Slovenská lekárska komora je presvedčená, že vzhľadom na ochranu verejného zdravia a možný prenos ochorenia zo strany osôb prichádzajúcich na Slovensko by mali platiť jednotné pravidlá. Teda buď prichádzajúci nezaočkovaní pôjdu do 14-dňovej karantény, alebo sa z nej „vykúpia“ na piaty deň PCR testom. „Bez výnimky. Zároveň žiadame kompetentných, aby nové pravidlá formulovali jasne, zrozumiteľne, bez zbytočného chaosu, meniacich sa výnimiek či dvojakých metrov,“ uzavrela komora.

- Reklama -