Maďarsko: Orbán obhajoval sporný zákon o boji proti pedofílii, kritici sa podľa neho správajú ako kolonizátori

0
predseda vlády Maďarska Viktor Orbán (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Kritici maďarského zákona o boji proti pedofílii, ktorý podľa nich obmedzuje práva sexuálnych menšín, postupujú ako „kolonizátori“. Vyhlásil to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán. Výhrady voči kontroverznej norme si Orbán vypočul minulý týždeň na samite Európskej únie. Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil, že Maďarsko si musí vybrať, či bude dodržiavať európske hodnoty alebo opustí blok 27 krajín.

„Správajú sa ako kolonizátori… chcú diktovať, aké zákony majú platiť v inej krajine, chcú nám hovoriť, ako máme žiť naše životy a ako sa správať,“ povedal Orbán v maďarskom verejnoprávnom rozhlase. Kritiku označil za výsledok zlých návykov spôsobených koloniálnou minulosťou európskych krajín.

Maďarský parlament minulý mesiac schválil zákon o boji proti pedofílii. Jeho súčasťou je po zapracovaní dodatkov aj zákaz šíriť v školských vzdelávacích programoch informácie o iných sexuálnych orientáciách ako heterosexuálnej alebo o zmenách pohlavia. To isté sa vzťahuje na reklamy a filmy zamerané na ľudí mladších ako 18 rokov.

Normu kritizujú organizácie zaoberajúce sa právami sexuálnych menšín aj vysokí politickí predstavitelia. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý týždeň zákon označila za „hanbu“. Maďarskej vláde zaslala list, v ktorom ju vyzvala, aby vyjasnila dopady legislatívy na základné práva. Zákon v spoločnom vyhlásení odsúdili aj šéfovia vlád sedemnástich členských štátov únie. Európsku komisiu zároveň vyzvali, aby voči Maďarsku iniciovala konanie pred Súdnym dvorom EÚ.

- Reklama -