Kanada: Demonštranti strhli sochy britských kráľovien

0
V Kanade rastie rozhorčenie a hnev nad úmrtiami domorodých detí. (Foto: SITA/ Chad Hipolito/The Canadian Press via AP)

Demonštranti v Kanade strhli a poničili sochu britskej kráľovnej Viktórie vo Winnipegu. Rovnako tak spravili aj s menšou sochou kráľovnej Alžbety II., ktorá sa nachádza neďaleko. Stalo sa tak v čase, keď v krajine rastie rozhorčenie a hnev nad úmrtiami domorodých detí, informuje spravodajský portál BBC.

Protest sa uskutočnil počas Dňa Kanady, štátneho sviatku pripomínajúceho zloženie krajiny britskými kolóniami v roku 1867. Nedávne objavy stoviek neoznačených hrobov pôvodných obyvateľov Kanady v niekdajších rezidenčných školách vyvolali výzvy na zrušenie osláv. Mestá naprieč krajinou tak aj urobili. V reakcii na nálezy tiež sochy osobností, ktoré so školami na nútenú asimiláciu pôvodného obyvateľstva majú spojenie, skončili zvandalizované alebo ich odstránili.

Vo Winnipegu vyšli do ulíc tisícky ľudí, aby si uctili obete rezidenčných škôl a podporili komunity pôvodných obyvateľov. Zatiaľ nie je jasné, prečo sa niektorí demonštranti zamerali na sochy kráľovien. Symboly impérií, kolonializmu a otroctva sa stali terčmi demonštrantov počas vlaňajších protestov proti rasovej nespravodlivosti, pripomína BBC.

V spojitosti s hnevom ľudí nad neprávosťou voči pôvodným obyvateľom sa podľa polície zo stredy na štvrtok stalo terčom vandalov aj desať kresťanských kostolov v provincii Alberta. Minulý mesiac zase zhorelo niekoľko kostolov v domorodých komunitách v provincii Britská Kolumbia.

V 19. a 20. storočí odobrali v Kanade od rodín viac ako 150-tisíc domorodých detí, ktoré museli navštevovať rezidenčné školy, kde ich nútili asimilovať sa do spoločnosti. Predpokladá sa, že 6 000 detí počas štúdií na týchto školách zomrelo. Žiaci boli často ubytovaní v zle postavených, zle vykurovaných a nehygienických zariadeniach.

- Reklama -