Trenčín, Trnava, Košice: Pribudnú kultúrne centrá za takmer 11 miliónov eur

0
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. (Foto: TASR)

Kultúrne centrá pribudnú v Trenčíne, Trnave aj v Košiciach. Ministerstvo kultúry SR (MK SR) totiž dokázalo navýšiť finančné zdroje na budovanie kultúrnych a kreatívnych centier o 10,7 milióna eur. Informoval o tom Michal Hajtol z kancelárie štátnej tajomníčky MK SR. Rezort tak podporí vznik desiatich kultúrnych a kreatívnych centier sumou 85 miliónov eur.

Ako vysvetlil Hajtol v tlačovej správe, podporení budú žiadatelia, ktorí v minulosti splnili podmienky poskytnutia príspevku, ale pre nedostatok disponibilných zdrojov centralizovanej výzvy boli ich žiadosti zaradené ako „zásobníkové projekty“. Pribudne kreatívne centrum v gescii Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka a kreatívne centrum Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Svoju sieť kreatívnych centier popri štúdiách v Bratislave a Banskej Bystrici rozšíri aj Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) o kreatívne centrum štúdia RTVS v Košiciach.

Štátna tajomníčka MK SR Zuzana Kumanová podotkla, že vybudovaním týchto centier prispejú k vytvoreniu priaznivého prostredia pre rozvoj a podporu talentov. „Centrá taktiež podporia rozvoj malého a stredného podnikania, zamestnanosť a tvorbu pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle,“ vysvetlila. Hajtol priblížil, že v najbližších dňoch sa uskutoční podpis zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného prostriedku s úspešnými žiadateľmi. Potom budú nasledovať ďalšie úkony spojené s vykonávaním verejného obstarávania a celkovou organizáciou aktivít projektov, ktoré musia byť ukončené do konca roku 2023.

- Reklama -