Francúzsko: Protestujúci odborári zablokovali terminál na letisku

0
Demonštranti sa zhromažďujú počas toho, ako cestujúci čakajú pred pasovou kontrolou terminálu 2E na letisku Charlesa de Gaulla v Paríži, piatok 2. júla 2021. (Foto: SITA/ AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Parížski letiskoví zamestnanci protestujúci proti znižovaniu miezd v piatok zablokovali rušný terminál na Letisku Charlesa de Gaulla, pričom sa dostali do šarvátok s políciou. Protest spôsobil meškania letov a chaos medzi cestujúcimi. Polícia v snahe rozohnať protestujúcich na termináli 2E, ktorý primárne slúži pre medzinárodné lety, použila slzný sprej. Niekoľko stoviek odborárskych aktivistov na termináli blokovalo oblasť kontroly pasov. Pasažierov preto presmerovali na susedný terminál.

Odborári vyjednávajú s manažmentom parížskeho letiska o redukcii miezd v súvislosti s kolapsom leteckej dopravy počas pandémie. Manažment parížskeho letiska uviedol, že tržby v roku 2020 klesli o 80 percent a prepúšťaniu sa snaží predísť znížením zárobkov.

Odborári oznámili, že štrajky a protesty budú trvať do pondelka, čiže v čase, keď mnohé francúzske rodiny cestujú na letné dovolenky. Letisko pasažierov upozornilo na možné meškania a narušenie cestnej premávky a kontroly pred odletmi počas trvania odborárskych akcií.

- Reklama -