Koncern Hella presúva vývojové centrum do Bánoviec nad Bebravou, vznikne 100 pracovných miest

0
Foto: hella.com

Koncern Hella, ktorý pôsobí v oblasti svetelnej techniky a elektroniky pre automobilový trh, presunie vývoj zadných svetiel pre globálny trh na Slovensko. Ako na dnešnom stretnutí s novinármi v Kočovciach informoval viceprezident koncernu pre Slovensko a generálny riaditeľ spoločnosti Hella Slovakia Lighting Vladimír Huťan, nové vývojové a konštrukčné centrum vznikne pri výrobnom závode v Bánovciach nad Bebravou. Vo vývojovom centre vznikne približne 100 nových vysoko špecializovaných pracovných miest.

Doteraz bolo vývojové know-how sústredené v centrále koncernu v nemeckom Lippstadte a čiastočne aj v susednej Českej republike. „Fakt, že vývoj bude sústredený práve na Slovensku, je pre nás veľkým úspechom a určite aj vecou prestíže. Vo svete automotivu je totiž skôr zaužívaná prax, že vývojové know-how s najvyššou pridanou hodnotou si koncerny držia v materskej krajine,“ poznamenal Huťan.

Bánovské centrum bude navrhovať riešenia zadných svetlometov pre viaceré medzinárodné automobilové spoločnosti. „Prvých 30 ľudí už bolo zaškolených a momentálne beží nábor ďalších špecialistov. Plán je taký, že ako sa bude náš tím rozširovať, budú sa k nám presúvať aj ďalšie činnosti. Plnú kapacitu centra by sme chceli dosiahnuť v roku 2023,” podotkol líder projektu Vladimír Kuběna.

Zmeny čakajú aj trenčiansky závod Hella. Vzniká tu centrum strategického nákupu pre región strednej a východnej Európy, ktorý doteraz riadila materská spoločnosť. Podľa Huťana strategický nákup s vyššími objemami pomôže zvýšiť konkurencieschopnosť závodov na Slovensku, v Česku i Slovinsku. Oproti doterajšiemu stavu, keď sa nákup riadil z Nemecka, očakáva aj vyššie zapojenie domácich dodávateľov. Do projektu je už zapojených 25 špecialistov, počas ďalších dvoch až troch rokoch sa ich počet navýši o ďalších 40 až 50.

Spoločnosť Hella Slovakia Lighting s.r.o. so sídlom v Kočovciach je od 1. júna zastrešujúcou organizáciou pre všetky výrobné závody a aktivity koncernu Hella na Slovensku. Je lídrom výroby svetelnej techniky pre automobilový priemysel na Slovensku a s takmer 4 000 zamestnancami patrí k hlavným zamestnávateľom slovenského automotivu.

- Reklama -