Priebeh covid-19 je pri delta variante mierne iný ako pri predošlých variantoch vírusu

0
Richard Kollár, matematik (Foto: youtube)

Iniciatíva Veda pomáha – COVID-19 poukazuje na to, že priebeh ochorenia COVID-19 je pri delta variante mierne iný ako pri predchádzajúcich variantoch vírusu. Veľkú časť infikovaných tvoria, aj vďaka očkovaniu starších, deti a mladí ľudia. Infikovaní majú väčšinou príznaky, akými sú bolesť hlavy, vysoká teplota či hlieny v nose, teda podobné bežnej viróze či nádche. Ochorenie len zriedkavejšie sprevádza suchý kašeľ alebo strata čuchu a chuti, a preto chorým ľuďom ani nemusí napadnúť, že ide o koronavírus. Informoval o tom hovorca iniciatívy Richard Kollár.

„Preto vyzývame obyvateľov Slovenska, aby sa v prípade, že sami alebo ich deti majú takéto príznaky, dočasne izolovali, obmedzili svoje kontakty a nezúčastňovali sa na hromadných podujatiach. Taktiež odporúčame dôsledne používať v interiéri rúško alebo respirátor. Pri príznakoch odporúčame objednať sa na bezplatný PCR test pomocou formulára na stránke korona.gov.sk,” zdôrazňujú slovenskí vedci. Odporúčajú všetkým, ktorí tak ešte neurobili, aby sa čo najskôr zaočkovali. „Podľa posledných vedeckých štúdií vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA), ktorými sa očkuje na Slovensku, poskytujú plne zaočkovaným silnú ochranu pred hospitalizáciou a ťažším priebehom ochorenia aj pri nových variantoch vírusu,” podotkli.

Vedci priblížili, že Slovensku sa v tomto období v rámci pandémie koronavírusu mimoriadne darí. „Závisí najmä od nás, od nášho správania počas leta, do akej miery sa budeme musieť na jeseň znovu obmedzovať,” uviedli. Poukázali na to, že vo Veľkej Británii, Rusku a Portugalsku už vidno napriek letnému obdobiu nastupujúcu tretiu vlnu infekcií. V Nemecku, Francúzsku, ale aj v Českej republike už boli objavené väčšie ohniská vyvolané novými variantami.

- Reklama -