Daňovníci majú posledný deň na podanie odloženého daňového priznania

0
Daňový úrad v Trenčíne (Foto: TASR)

Dnes je posledný deň na podanie odloženého daňového priznania. Ako v tlačovej správe informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská, call centrum finančnej správy je daňovníkom k dispozícii až do polnoci. Vzhľadom na elektronizáciu podávania daňových priznaní však daňové úrady nebudú mať predĺžené úradné hodiny.

Finančná správa očakáva takmer 280-tisíc daňových priznaní od daňovníkov, ktorí jej v marci oznámili trojmesačný odklad. Daňovníci majú na splnenie tejto povinnosti dnes posledný deň, predĺžiť si lehotu na podanie už nie je možné. Daňové priznanie k dani z príjmu je podľa Rybanskej dnes potrebné nielen podať, ale daň je nutné aj zaplatiť.

Klienti finančnej správy, ktorí potrebujú pomoc, sa môžu obrátiť na call centrum finančnej správy. Konzultanti call centra sú im dnes k dispozícii od 8:00 až do polnoci. Úradné hodiny na daňových úradoch sa nepredlžujú. Finančná správa už totiž eviduje väčšinu daňových priznaní k dani z príjmov typu A, ktoré je možné podať v listinnej podobe. „V dnešný posledný deň na podanie odloženého daňového priznania, teda 30. júna, budú úrady otvorené v štandardnom režime, podateľne aj klientske zóny od 08.00 do 17.00 hod,” dodala hovorkyňa finančnej správy.

Ak daňovníkovi, ktorý si odložil podanie daňového priznania do 30. júna, vznikne preplatok na dani, finančná správa mu ho vráti do 9. augusta. Tí, ktorí si odložili podanie, môžu poukázať aj podiel zaplatenej dane v predĺženom termíne. Do konca septembra môžu podať daňové priznanie len daňovníci, ktorí majú príjmy zo zahraničia. Tí si mohli lehotu predĺžiť o šesť mesiacov. Daňovníci sa pre koronakrízu tiež môžu vyhnúť vyrubeniu úroku z omeškania a uloženiu pokuty za nepodanie daňového priznania za obdobie od 12. marca minulého roka do 31. decembra minulého roka. Musia si však túto povinnosť splniť do 30. júna tohto roka.

- Reklama -