Nemecko: Záplavy a nehody. Silný vietor zhodil časti strechy a sochy z budovy opery

0
Auto na zatopenej ulici v nemeckom Stuttgarte v pondelok 28. júna 2021. Búrky zasiahli južnú a západnú časť Nemecka, prívalové dažde spôsobili desiatky nehôd. (Foto: SITA/ Christoph Schmidt/dpa via AP)

Nemecko v pondelok v noci zasiahli búrky a lejaky, na juhu a západe spôsobili desiatky nehôd i záplavy. Hasiči v noci absolvovali stovky výjazdov.

V spolkovej krajine Bavorsko zaplavilo niektoré obce. Napríklad Mömlingen, kde voda a bahno zaliali ulice a hasiči museli odčerpať vodu z mnohých suterénov, informuje agentúra dpa.

V Stuttgarte silný vietor zhodil časti strechy a niekoľko sôch z budovy opery. Riaditeľ opery Viktor Schoner pre dpa uviedol, že časti pódia zatopilo. Keď udrela búrka, bolo v opere na predstavení 250 ľudí, ale nikto sa nezranil.

Len v Stuttgarte záchranné tímy povolali v pondelok a v utorok ráno viac ako 330-krát. Na niekoľko hodín tam bola prerušená vlaková doprava. Hasiči museli rozrezať a odstrániť popadané stromy.

Silné dažde obzvlášť tvrdo zasiahli zmienené Bavorsko, Bádensko-Württembersko, kde sa nachádza Stuttgart, a Hesensko. V spolkových krajinách do utorka rána nahlásili desiatky nehôd na cestách. Presný počet zranených z týchto nehôd zatiaľ nie je známy. Na diaľniciach A3 a A8 pri meste Montabaur počas lejakov nahlásili sedem nehôd, pričom jedna osoba sa zranila vážne a tri ľahko.

- Reklama -