Austrália sa pre šírenie delta variantu vracia k očkovaniu vakcínou AstraZeneca

0
Austrália zrušila vekové obmedzenie pre dospelých ľudí na vakcínu AstraZeneca, dôvodom je delta variant koronavírusu. (Foto: SITA/ AP Photo/Alessandra Tarantino, File)

Austrália zrušila vekové obmedzenie pre dospelých ľudí, ktorí sú ochotní nechať sa zaočkovať proti koronavírusu vakcínou spoločnosti AstraZeneca. Dôvodom je šírenie delta variantu vírusu. Austrálske úrady pôvodne neodporúčali použitie vakcíny AstraZeneca u dospelých ľudí vo veku pod 50 rokov a neskôr ani u ľudí, ktorí majú menej ako 60 rokov, pre riziko zriedkavých krvných zrazenín.

Avšak zatiaľ je proti koronavírusu v krajine úplne zaočkovaných iba 5 percent obyvateľov a dodávky vakcíny od firmy Pfizer, ktorá je v Austrálii jedinou alternatívou voči očkovacej látke AstraZeneca, nedokážu uspokojovať dopyt.

Austrália bola relatívne úspešná pri izolácii klastrov vírusu a doteraz zaznamenala menej ako 31-tisíc prípadov infekcií koronavírusom a 910 úmrtí na ochorenie COVID-19. Ale nové klastre variantu, o ktorom sa predpokladá, že je nákazlivejší, poukazujú na zraniteľnosť krajiny vzhľadom na pomalú vakcináciu.

- Reklama -