Horná Nitra dostane na ekonomické a sociálne zmeny 459 miliónov eur

0
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, premiér SR Eduard Heger a komisárka Európskej komisie Elisa Ferreira počas prijatia eurokomisárky predsedom vlády SR na Úrade vlády SR. Bratislava, 28. jún 2021. (Foto: SITA/Úrad vlády SR)

 V regióne hornej Nitry sa do roku 2023 skončí ťažba a spaľovanie hnedého uhlia. Ako dnes počas návštevy regiónu s eurokomisárkou pre súdržnosť a reformy Elisou Ferreira informovala vicepremiérka Veronika Remišová, ekonomické a sociálne zmeny pomôže ľuďom na hornej Nitre zvládnuť podpora z európskeho Fondu na spravodlivú transformáciu, z ktorého Slovensko dostane 459 miliónov eur.

„Z týchto peňazí budeme podporovať tvorbu nových pracovných miest, rozvoj infraštruktúry aj revitalizáciu životného prostredia. Ľudia, ktorí dlhé roky tvrdo pracovali v baniach a ich rodiny žili a žijú v znečistenom prostredí si zaslúžia, aby im štát pomohol zásadné zmeny dobre zvládnuť. Budúcnosť hornej Nitry musí byť zelená a zdravá,“ uviedla ministerka Remišová. Po návšteve odkaliska, ktoré slúžilo na uskladňovanie popola z uhoľnej elektrárne, konštatovala, že práve na bývalých odkaliskách by mohol vzniknúť najväčší fotovoltaický park s výkonom až 80 megawatt.

S cieľom vytvoriť s predstihom zásobník projektov vicepremiérka vyhlásila prednedávnom online výzvu na zber projektových zámerov pre podporu z Fondu na spravodlivú transformáciu. V rámci prvého kola bolo predložených 349 projektových zámerov, z toho pre hornú Nitru bolo 147 zámerov. Región ma vysoký potenciál zníženia emisií, až 1,5 milióna ton ročne, a po ťažbe potrebuje revitalizovať svoje územie, sanovať environmentálne záťaže a zlepšiť kvalitu životného prostredia, napríklad pokiaľ ide o rieku Nitra.

Doteraz predložené transformačné projekty pre hornú Nitru majú potenciál vytvoriť 3 400 nových pracovných miest. Ide o projekty napĺňajúce ciele pilierov Plánu spravodlivej transformácie, ktorými sú hospodárska diverzifikácia, udržateľné životné prostredie a kvalita života a sociálna infraštruktúra.

„S cieľom urýchliť prípravu kľúčových projektov financovaných z nového Operačného programu Slovensko vyhlásime už v tomto programovom období výzvu zameranú na podporu predprojektovej prípravy. Jej cieľom je poskytnúť finančné prostriedky na prípravu projektovej dokumentácie investičných projektov, ktoré budú v programovom období 2021-2027 financované už z nových eurofondov. Horná Nitra má potenciál stať sa vďaka týmto investíciám úspešným, životaschopným a zdravým regiónom,” dodala vicepremiérka Remišová.

- Reklama -