Haulík: Ak by parlament odvolal Matoviča z funkcie, znamenalo by to predčasné voľby

0
Pavel Haulík (Autor: Vladimír Bačišin)

Nemá očakávania veľkých zmien v politike. Sociológ Pavel Haulík vysvetľuje, čo očakáva od referenda a od odvolávania ministra financií Matoviča (OĽaNO) v parlamente.

Myslíte si, že mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce Hlas-SD odvolávať ministra financií Igora Matoviča nejako ovplyvní referendum? Pýtam sa preto, lebo Igor Matovič bol takým hlavným pútačom podľa politológov, na podpisy pod petíciu za vypísanie referenda. A napríklad Irena Biháriová (predsedníčka Progresívneho Slovenska) sa vyjadrila, že ak parlament Matoviča neodvolá, zúčastní sa referenda. Táto jej reakcia v podstate kopírovala akoby myšlienka mnohých… Podľa vás – ovplyvní či neovplyvní odvolávanie Matoviča potenciálne referendum?

Nie, neovplyvní. Tu ide o to, že buď ústavný súd referendum potvrdí, alebo nepotvrdí. Z toho, čo sa deje a z vyjadrení právnikov mám dôvod predpokladať, že ho zamietne a tým pádom sú všetky tieto hry vo vzťahu k referendu irelevantné.

Ústavný súd ale ešte nerozhodol, je to teda otvorená otázka…

Referendum môže byť vtedy, keď ústavný súd povie, že otázka predčasných volieb nie je v rozpore s ústavou. Ústavní právnici aj politici sa o tom dosť bavia a predpokladám teda, že referendum asi nebude označené za ústavné a tým pádom referendum vypadáva z hry.

Predpoklad, že parlament odvolá Igora Matoviča je zrejme minimálny… Pre čo všetko je tá možnosť mizivá?

Ak by parlament odvolal Igora Matoviča, znamenalo by to predčasné voľby z toho dôvodu, že by politici neboli schopní zostaviť inú funkčnú vládu.

- Reklama -