Minister Korčok v pondelok otvorí prvý ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského

0
Cieľom nového projektu rezortu diplomacie je podnietiť záujem mladej generácie o dianie v zahraničnej politike, nadviazať na hodnoty, tradície a životné príbehy popredných osobností slovenskej diplomacie. Zdroj FB

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) v pondelok 28. júna 2021 v Bratislave otvorí prvý ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského. Cieľom nového projektu rezortu diplomacie je podnietiť záujem mladej generácie o dianie v zahraničnej politike a nadviazať na hodnoty, tradície a životné príbehy popredných osobností slovenskej diplomacie. V tlačovej správe o tom informoval Komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Počas pilotného ročníka od 27. júna do 3. júla 2021 20 študentov a mladých profesionálov z celého Slovenska absolvuje prednášky, workshopy a praktické cvičenia s poprednými lektormi a osobnosťami diplomacie a verejného a politického života. Účastníci sa oboznámia s odkazom Štefana Osuského, ktorý sa ako politik a diplomat významným spôsobom zaslúžil za vznik Československa a svojimi myšlienkami medzinárodnej spolupráce inšpiroval aj Roberta Schumana pri položení základov budúcej Európskej únie.

V priebehu týždňa absolventi získajú na prednáškach informácie o hodnotách a prioritách zahraničnej a európskej politiky, strategickej komunikácii, smerovaní ekonomickej diplomacie SR v 21. storočí a z mnohých ďalších oblastí. Diskutovať budú o budúcnosti Severoatlantickej aliancie, navštívia tiež pobočku Migračného informačného centra IOM v Bratislave a zúčastnia sa na verejnej diskusii o slobode médií v kontexte porušovania ľudských práv. Absolvujú praktické komunikačné, negociačné a prezentačné tréningy, ako aj simulované zasadnutie Výboru pre európske záležitosti Národnej rady SR a simulovanú produkciu diskusnej relácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR HlbokaOnline. Záujem o absolvovanie letnej školy prejavilo vo výberovom procese viac ako 200 uchádzačov.

- Reklama -