NR SR: Súhrn noviel zákonov, ktoré dnes prešli do druhého čítania

0
Ilustračná snímka. (Foto: SITA/Kancelária Národnej rady SR)

 Parlament dnes posunul do druhého čítanie viacero návrhov noviel zákonov aj návrh nového zákona. Vzniknúť by mohla nová služba, ktorá spočíva v opatrovaní a starostlivosti o dieťa od jedného roku do začatia povinného predprimárneho vzdelávania, poskytovaná v skupine detí. Cieľom je pomôcť vyriešiť deficit voľných miest v materských školách, najmä vo väčších mestách, a zároveň rozšíriť ponuku pre rodičov o takzvané detské skupiny. Vyplýva to z návrhu nového zákona o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách, ktorý predložili koaličné poslankyne Jana Žitňanská (Za ľudí), Katarína Hatráková, Lucia Drábiková (obe OĽaNO), Petra Krištúfková (Sme rodina) a Jana Bittó Cigániková (SaS). Účinnosť zákona navrhujú od 1. novembra.

Doterajšia dlhoročná činnosť poverených právnických osôb vo vzťahu k lietajúcim športovým zariadeniam a členom leteckého personálu lietajúcich športových zariadení sa z pohľadu dosiahnutia a zachovania vysokej úrovne bezpečnosti leteckej prevádzky lietajúcich športových zariadení osvedčila. Navrhovaná novela zákona o civilnom letectve (letecký zákon) oprávňuje Dopravný úrad týmto osobám vo vzťahu k členom leteckého personálu lietajúcich športových zariadení, okrem overovania odbornej spôsobilosti členov leteckého personálu lietajúcich športových zariadení a vydávania preukazov odbornej spôsobilosti členom leteckého personálu lietajúcich športových zariadení, povoliť aj vykonávanie výcviku členov leteckého personálu lietajúcich športových zariadení.

Plénum posunulo do druhého čítania aj novelu zákona o ochrane osobných údajov. „Cieľom návrhu je efektívna úprava zákona o ochrane osobných údajov v časti, ktorá v súčasnosti predstavuje bariéru pre budovanie významných pietnych pamätníkov symbolizujúcich pamäť nášho národa, vzdávajúcich úctu obetiam, ktorých smrť otriasla našou spoločnosťou a našimi dejinami, či bariéru pre mnohé pietne akcie spojené s uctením si týchto obetí,” priblížili koaliční poslanci v dôvodovej správe. Tiež má ísť o zosúladenie s právnymi aktmi Európskej únie.

V druhom čítaní je aj novela Trestného zákona, ktorá má za cieľ odstrániť problém v postihovaní neoprávneného zaobchádzania s látkami s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom (LAHU). Zámerom predkladanej právnej úpravy je tiež sprísniť a rozšíriť postihovanie neoprávneného zaobchádzania s LAHU za spáchanie trestných činov s cieľom posilniť prevenciu a ochranu obyvateľov pred závažnou trestnou činnosťou. Schválením predloženej novely by bola podľa predkladateľov zabezpečená účinnejšia prevencia takejto trestnej činnosti a „výrazne by sa zlepšili podmienky na odhaľovanie a preukazovanie takejto trestnej činnosti a následné trestanie páchateľov”.

- Reklama -