Zmeko o vojakoch: Sú to profesionáli, napriek prestávke

0
Foto: Ministerstvo obrany SR

Vojaci si napriek prestávke udržali vysokú úroveň profesionality v plánovacích procesoch i v obsluhe zbraňových systémov. Vyhlásil to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (OS SR) Daniel Zmeko v rámci inšpekčného dňa najväčšieho vojenského cvičenia OS SR – Slovenský štít 2021 v Lešti. Na inšpekčnom dni, ktorý sa uskutočnil 23. júna, sa zúčastnili aj členovia vlády a poslanci Národnej rady SR. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková. Previerku spôsobilosti podstúpilo takmer osemtisíc vojakov vrátane jednotiek z Čiech, Maďarska, Poľska a Spojených štátov amerických s využitím 650 kusov vojenskej techniky.

Zmeko uviedol, že doterajší priebeh cvičenia preukázal, že napriek prestávke si príslušníci OS SR udržali vysokú úroveň profesionality. „Zároveň si z cvičenia odnášame poznatky, ktoré zapracujeme do systémových zmien, ktoré pomôžu zlepšiť našu pripravenosť reagovať na súčasnú, stále komplikovanú bezpečnostnú situáciu v našom záujmovom bezpečnostnom priestore,“ dodal. Úlohou vojačiek a vojakov počas cvičenia Slovenský štít 2021 bolo na základe fiktívneho scenára naplánovať a uskutočniť pozemnú operáciu so vzdušnou podporou na obranu Slovenska v medzinárodnom zoskupení. Taktickej časti predchádzalo okrem nácvikov a zlaďovacích cvičení zúčastnených jednotiek aj veliteľsko-štábne cvičenie zamerané na naplánovanie spoločnej pozemnej operácie za účasti spojencov. Nad rámec cvičenia v Lešti sa konajú aj ďalšie previerky útvarov v miestach ich stálych posádok či čiastkové vyvedenia vojsk do posádkových cvičísk a menších výcvikových priestorov, kde plnia rôzne úlohy simulujúce reálne podmienky v prípade obrany SR.

Minister obrany SR Jaroslav Naď vnímal záver cvičenia ako zavŕšenie preverenia slovenských ozbrojených síl na obranu Slovenska po boku spojencov. „Ešte pred samotným vyhodnotením sme aj s kolegami z vlády a parlamentu mali priamo vo finále cvičenia možnosť vidieť viac ako 1 700 vojakov a vojačiek cvičiacich v Lešti v akcii pri ostrých streľbách mechanizovaného práporu,“ priblížil. Dodal, že cvičenie Slovenský štít 2021 potvrdil špičkovú kvalitu slovenských profesionálov a ich pripravenosť na obranu Slovenska.

- Reklama -