Zábojník: V štátnych pozíciách sú hlupáci, mentálne slabí a nečestní ľudia. Je mi z toho zle

3
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik (Autor: TASR)

“Tento štát je doslova právne dokaličený a zásady práva sú už akoby minulosťou. Kde sme sa to vôbec dostali a ako hlboko sme klesli? Tu sa už naozaj úcta k občanom stala minulosťou? Čo si to dovoľujú títo štátni úradníci?” – rozčúlil sa v rozhovore pre ParlamentneListy.sk bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Ako  hodnotíte fakt, že firma Lama SK prepojená na kajúcnika, bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa, získala od štátu zákazku za 9 miliónov eur? Nie je  výsmechom, že hoci mu bol zaistený majetok, lieta na výpovede z  Dubaja? Veď práve Makó ako šéf  KUFS cez svoje krycie firmy vyberal státisíce eur za to, že KUFS nebude robiť problémy podnikateľom, mal ich vydierať a založiť celú skupinu… Takto vyzerá spravodlivosť?

Tak takto určite spravodlivosť nevyzerá. Stalo sa akýmsi národným športom robiť v tomto štáte z ľudí idiotov. Hlavne po predvolebných sľuboch, kde tvrdili vtedajší opoziční politici ako budú bojovať proti korupcii, akí budú zásadoví, no v mnohých prípadoch vidíme, že je to práve naopak. Je to najarogatnejšia, najopovážlivejšia a najodsúdeniahodnejšia realita, ktorá je pre spoločnosť neprípustná. To, že sú dnes v exekutíve ľudia, z ktorých tam mnohí nemajú čo robiť, je zásluha občanov, ktorí im uverili a vidíme, že všetko je inak.  Isteže je v tejto koalícii dosť čestných ľudí, no mnohé čierne ovce to permanentne kazia. Je neuveriteľné a priam drzé, aby uzavrela štátna inštitúcia akou je Slovenská pošta rámcovú zmluvu s SBS-kou v hodnote viac ako 9 miliónov eur prepojenou podľa medializovaných informácií na človeka, ktorý je spájaný so závažnou trestnou činnosťou. Tento štát je doslova právne dokaličený a zásady práva sú už akoby minulosťou. Kde sme sa to vôbec dostali a ako hlboko sme klesli? Tu sa už naozaj úcta k občanom stala minulosťou? Čo si to dovoľujú títo štátni úradníci? Kde berú tú odvahu takto konať? Čakám, že veľmi rýchlo prídu nápravné opatrenia a ľudia budú braní k zodpovednosti, lebo ak nie, tento štát už neexistuje a neskončí to tu dobre. Toto si tu fakt nikto za 30 rokov samostatnosti štátu nedovolil. Otvorené a jasné znaky podozrenia štátnej korupcie. Niečo nemysliteľné. Buď sa intelektuáli tohto národa zobudia a prídu robiť poriadky, ak tu ešte nejakí zostali, alebo nech sa nečudujú, čo nás všetkých v blízkej budúcnosti čaká. Aby si niekto lietal do Dubaja obvinený z ťažkej trestnej činnosti, užíval si a ešte aj naďalej profitoval na daňových poplatníkoch, to už prekročilo všetky hrubé čiary. 

Čo očakávate, že sa stane?

Očakávam, že premiér Heger s príslušným ministrom zakročia a vyvodia zodpovednosť voči tým, ktorí to spôsobili. Už je tých omylov akosi priveľa. Nedávno to bol ponechaný vo funkcii podpredseda predstavenstva MH manažmentu s korporátnou pamäťou, teraz zase manažment Slovenskej pošty. Ja neviem, či si to neuvedomujú, do akých pozícii prišli a za čo sú zodpovední, alebo vedia veľmi dobre a ľudí majú za obyčajných hlupákov.  Očakávam taktiež reakciu orgánov činných v trestnom konaní so zameraním sa na to, aký bol vývoj, celý priebeh výberového konania, až po preskúmanie opodstatnenosti rozhodnutia zo strany predstaviteľov manažmentu Slovenskej pošty. Zaujíma ma to aj preto, že táto vybraná SBS-ka nemala údajne splnenú nevyhnutnú podmienku, akou je zápis v registri partnerov verejného sektora, no veľmi rýchlo to vyriešili. A dúfam, že nebude ticho ani pani prezidentka a jej poradcovia.

„Za súčasných podmienok však nie je možné vylúčiť zo súťaže spoločnosť len preto, že to niekto chce, alebo je na to spoločenská objednávka,” vyhlásil minister dopravy Andrej Doležal, podľa ktorého je to vlastne v poriadku.

Je to celé choré a nehospodárne nakladanie s financiami štátu. Ak potrebuje Slovenská pošta tieto služby a neprišla na to včera, tak už dávno mala mať za tie roky vyškolených vlastných zamestnancov a postavenú takúto službu. Za tie utratené peniaze na stráženie pobočiek ročne im postavím takú službu, že sa nebudem hanbiť ani keď príde na poštu naraz niekoľko svetových prezidentov spolu a garantujem, že sa im tam nič nestane. Je mi z toho všetkého normálne zle ako to funguje. Zničená krajina je slabé slovo. 

Niet už inej pomoci a preto opakujem, buď prevezmú krajinu po najbližších parlamentných voľbách kvalifikovaní a odborne pripravení rozumní ľudia a začnú budovať tento štát nanovo, alebo to preberú opäť najsilnejšie opozičné strany, ale nie s tými ľuďmi, ktorí im dnes chodia žalovať, tak ako chodili nominanti Smeru žalovať a pripravovať si budúcnosť s vtedajšími predstaviteľmi opozície. Takto to proste nesmie fungovať. „Kto sklame jednou, sklame i po druhé“, povedal Karel Čapek. Situácia v ktorej sme sa ako krajina ocitli, je výsledkom podceňovania vecí v rámci štátnej zodpovednosti, flagrantného prístupu a nominácie hlupákov, mentálne slabých a nečestných ľudí do štátnych úradníckych pozícii. Opozícia už na to prišla tiež a som presvedčený, že si to niektorí z nich veľmi dobre zapamätajú. Dostali facku na celú hlavu a mali čo robiť, aby sa udržali nad vodou. To že  už plávajú ešte nič neznamená. Je to vďaka chybám nepripravených politikov v súčasnej koalícii. Prehodnotenie chýb v opozícii, ich uznanie si a poučenie sa z nich posúvajú vpred.  Len sa nesmú robiť chyby. Tie nerobíte ak nemáte okolo seba zradcov a ľudí schopných všetkého. 

Čo hovoríte na Sputnik a to, že Slovensko ho zrejme dodá Argentíne? Minister financií, ktorý ho ako  premiér  nakupoval, tvrdí, že za jeho nevyužitie môže antikampaň, ani slovo o zodpovednosti  za vyhodené milióny nepadlo…

Predpokladám, že pán Matovič sa k tomu postaví zodpovedne a zaplatí vzniknuté náklady ale nie z vreciek daňových poplatníkov pokiaľ vznikla škoda na vrub štátu. Má teraz možnosť ukázať občanom, ako to myslel s tou hmotnou zodpovednosťou politikou, na základe ktorej mu tiež dali občania vo voľbách svoj hlas a dôverovali mu. Toto je jasný výsledok toho, keď sa niečo robí nepremyslene, s veľkým egom a chaoticky.  

Práve Matovič apeloval pred voľbami  na hmotnú  zodpovednosť politikov. Ale vlastnú nevyvodzuje nikde… ani pre testoch, ani pri MOMkách, ani  pri Sputnikoch, a dokonca ani pri vysokej miere úmrtnosti na covid…. O čo tu ide?

Nemám chuť sa zaoberať osobou pána Matoviča, človekom, ktorý zostal sám, opustený a spôsobil si to sám. Jeho už neberie v tej zostave nikto vážne a určite prišiel na to aj sám. Ako začal, tak i skončil. Bol nepripravený vládnuť, nemal na to predpoklady a čo je najhoršie, nedal si okolo seba kvalifikovaných odborníkov. Toto čaká aj jeho nástupcu. O čo tu ide už zistili takmer všetci občania Slovenska. Nedôvera v jeho osobu, ktorá je viac než 80 percentná je ukážkovým obrazom toho, ako nepremyslene ľudia uverili niekomu, kto na to nemá aby riadil štát a to že sa neocitol v absolútnom suteréne je len záujem všetkých členov koalície zostať pri korytách. Ja neviem, kto bude po najbližších parlamentných voľbách zostavovať vládu, ale tuším jedno, že tieto všetky rozhodnutia a kroky spojené s neuveriteľným vynakladaním štátnych finančných prostriedkov budú predmetom vyšetrovania. To proste musí prísť a s tým treba počítať. Je to povinnosťou novej vlády preskúmať to, pretože nejde o drobné. Mnohé fakty sú nevyvrátiteľné a nezostanú bez povšimnutia. Občania už vidia čo sa deje a vedia to aj politici ako je pán Matovič. Jeho vyjadrenia o možnom ukončení pôsobenia v politike nevznikli len tak. Bez ohľadu na to ako sa zmeníme, vždy musíme zaplatiť za to, čím sme boli a ako sme konali. 

Čo hovoríte na  video, kde  profesora  Krčméryho,  hlavného odborníka na infekcie a pandémie zachytili mikrofóny a kde rozpráva veľmi čudné veci, napríklad o trestných stíhaniach?  

Čítal som pár komentárov na adresu tejto nepodarenej scénky. Priznám, sa, že ťažko sa mi to aj komentuje, pretože moje ideály a predstava o profile hlavného odborníka na infekcie boli trošku iné. Hovorí sa, že človeka spoznáte až vtedy, keď má možnosť prejaviť sa. Som odporcom servilnosti a obliekania si skafandra kozmonauta pri zmienke niekoho, kto stojí po mojom boku v štátnej funkcii a sa len obrazne zmieni, že by chcel ísť na mesiac. Je rozdiel či vás ľudia brali vážne a či vás ešte berú vážne. Odborníci na reč tela by o tom vedeli tiež veľa hovoriť, pretože telo prezradí o Vás všetko, úplne všetko.

Čo sa týka obsahu, myšlienok a výrokov z toho videa, prikladám to trošku aj týmto horúčavám a ak tam nebola práve funkčná klimatizácia, tak to aj tomu úrovňou debaty zodpovedá. Čudujem sa, že do médií nechodia odborníci, ktorých máme v tomto štáte myslím si že dosť a majú tie vyjadrenia hlavu i pätu. Ja mám predstavu o odborníkovi takú, že keď niečo vo svojej oblasti, v ktorej sa profiluje povie, tak o pár dní to nie je zase inak. Ľudia to veľmi rýchlo odhalia.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Problém takýchto rozhovorov je nie ich obsah, ale osoby, s ktorými sa hovorí. Je zaujímavé, že dotyční ľudia začnú byť múdri až po tom, keď už nemôžu parazitovať na štáte, dokonca sa už na to nemôžu dívať. Dovtedy, teda kým im to vyhovovalo, sú ticho, ako keby bolo všetko v poriadku. Tak je to aj so Zábojníkom.

  2. Aj môj názor je že sem len komunistov lebo to čo tu je tu nedá do poriadku nik len oni. Totálny chaos.

  3. Ľudia, už ste pochopili ako nás predstavitelia EU a celého západu milujú? Za Mečiara boli samé demarše, vyhrážky ak sa politika nezmení, kradlo sa asi málo. Za Dzurindu a Radičovej Ticho, rozpredali sa strategické podniky. Za Fica vyhrážky demarše, kradlo sa menej. Za Matoviča, Hegera Ticho, dokráda sa čo ešte v tejto republike je.Keď boli Gorbačov a Reagan v Rejkíjavikú jeden vysokoškolsky nevzdelaný dedo mi hovoril “Vidíš toho z mapu na čele?, tomu sa podarí to čo sa nepodarilo Napoleonovi ani Hitlerovi, rozbije ZSSR”. Dedko bol celý život komunista, nemal z toho žiadne materiálne výhody, ale mal obrovské celoživotné skúsenosti. Pán Zábojník ja som už
    v dedkovom veku a som komunista. Hádajte kto môže našu vlasť spasiť – len komunisti.

Comments are closed.