Hongkong: Noviny Apple Daily do soboty skončia

0
Hongkonská polícia použila proti Apple Daily rozsiahly zákon o národnej bezpečnosti. (Foto: SITA/ AP Photo/Kin Cheung)

Hongkonské prodemokratické noviny Apple Daily do víkendu skončia. V stredu to oznámilo predstavenstvo jeho vydavateľstva Next Media s tým, že tlačená aj online verzia denníka prestanú s činnosťou najneskôr do soboty. Dôvodom sú „súčasné okolnosti panujúce v Hongkongu“.

Očakávanému ukončeniu činnosti Apple Daily predchádzalo minulotýždňové zatknutie piatich editorov a manažérov novín pre údajné porušenie zákona o národnej bezpečnosti. Stalo sa tak pre podozrenia zo spolupráce so zahraničnými silami. Polícia uviedla, že má dôkazy, že viac ako 30 článkov publikovaných Apple Daily hralo „kľúčovú rolu“ v spiknutí sa so zahraničnými krajinami s cieľom uvaliť sankcie na Čínu a Hongkong v reakcii na zásah proti občianskym právam v poloautonómnom meste. Úrady tiež vtedy zmrazili majetok v hodnote 18 miliónov hongkonských dolárov patriaci trom spoločnostiam napojeným na Apple Daily.

Práve zmrazenie majetku viedlo ku koncu denníka. Predstavenstvo už tento týždeň požiadalo bezpečnostný úrad v Hongkongu, aby uvoľnil aspoň časť zdrojov, aby spoločnosť mohla vyplatiť zamestnancom mzdy.

Pre podozrenia zo spolupráce so zahraničnými silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť aj v stredu hongkonská polícia zatkla ďalšieho človeka. Zatknutý 55-ročný muž podľa Apple Daily, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje, píše pre noviny editoriály pod pseudonymom Li Pching.

Policajná operácia voči Apple Daily, ktorá je súčasťou rozsiahlejšieho záťahu na disent, si vyslúžila kritiku z USA, Európskej únie a Spojeného kráľovstva. Čínske a hongkonské úrady tvrdia, že médiá musia dodržiavať zákon a slobodu prejavu nemožno používať ako „štít“ pre nelegálne aktivity.

Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý v Hongkongu zaviedol Peking, zakazuje snahy o odtrhnutie, podvratnú činnosť, terorizmus a spolčovanie sa so zahraničnými silami. Od jeho zavedenia vlani v júni už na základe neho zadržali viac ako stovku prodemokratických aktivistov a takpovediac umlčali opozičné hlasy v meste, pričom mnohí ďalší aktivisti ušli do zahraničia.

(1 EUR = 9,2365 HKD)

- Reklama -