Poľsko: Za nedávnymi kybernetickými útokmi stojí podľa Varšavy Rusko

0
poľský premiér Mateusz Morawiecki (Foto: TASR/AP)

Za nedávnymi kybernetickými útokmi, ktorých terčom sa v Poľsku stali tisíce emailových kont a účtov na sociálnych sieťach stoja ruské tajné služby. Informoval o tom v utorok hovorca ministra, ktorý zodpovedá za koordináciu spravodajských agentúr. Útoky označil za súčasť ruskej kampane o politickú destabilizáciu v strednej Európe. Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť a vojenská rozviedka disponujú informáciami, ktoré „agresorov spájajú s aktivitami ruských špeciálnych služieb“, uviedol Stanislaw Zaryn. Zhruba stovka z celkového počtu vyše 4350 napadnutých účtov podľa neho patrila bývalým a súčasným členom vlády, zákonodarcom a predstaviteľom samospráv.

Hackeri sa tento mesiac vlámali aj do účtov šéfa kancelárie predsedu vlády Michala Dworczyka a jeho manželky. To ešte minulý týždeň potvrdil premiér Mateusz Morawiecki.

V Poľsku za pravdepodobného páchateľa kybernetických útokov bežne označujú Rusko. Bezpečnostní predstavitelia zvyknú poukazovať na dezinformácie a hackerské útoky, ktoré majú oslabiť pozíciu krajiny na medzinárodnej scéne a narušiť vzťahy so západnými partnermi.

- Reklama -