Európska komisia objednáva od spoločnosti Moderna ďalších 150 miliónov dávok vakcín

0
Moderna. (Foto: TASR)

Európska komisia (EK) v utorok schválila dodatok druhej zmluvy s farmaceutickou spoločnosťou Moderna o aktivácii nákupu 150 miliónov dodatočných dávok vakcín v roku 2022. Revidovaná zmluva stanovuje možnosť nákupu očkovacích látok prispôsobených variantom vírusov, ako aj očkovacích látok na pediatrické použitie a podporných vakcín. Informovala o tom Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Vďaka dobre fungujúcej spolupráci zmluva podľa komisie zaručuje včasné dodanie od tretieho štvrťroka 2021 do konca roka 2022 a možnosť prispôsobiť ho potrebám každého členského štátu v závislosti od jeho epidemickej situácie. Členské štáty majú možnosť ďalej predávať alebo darovať dávky do krajín s núdzovou epidemickou situáciou mimo EÚ alebo prostredníctvom nástroja COVAX, čím prispievajú ku globálnemu a spravodlivému prístupu k očkovacím látkam na celom svete.

Zmluva s Modernou patrí do širokého portfólia vakcín, ktoré zabezpečia Európe prístup až do výšky 4,4 miliardy dávok, keď sa preukáže, že všetky očkovacie látky sú bezpečné a účinné.

- Reklama -