Bielorusko: Nové sankcie zo Západu sa rovnajú ekonomickej vojne

0
bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Foto: TASR/AP)

Nové západné sankcie na Bielorusko pre nútený odklon dopravného lietadla sa podľa Minsku rovnajú vyhláseniu „ekonomickej vojny“. Bielorusko pohrozilo odvetnými opatreniami.

Spojené štáty americké, Európska únia (EÚ), Spojené kráľovstvo a Kanada uvalili sankcie na niekoľkých bieloruských popredných predstaviteľov. Ministri členských štátov EÚ zároveň pripravili sériu sankcií zameraných na kľúčové časti Bieloruského exportu – vývoz uhličitanu draselného, ktorý je bežnou prísadou do hnojív, či ropných výrobkov.

Bieloruský rezort zahraničia odsúdil plány EÚ na sektorové sankcie. Tie podľa neho uškodia bežným ľuďom a „hraničia s vyhlásením ekonomickej vojny“. Ministerstvo varovalo, že Bielorusko bude nútené prijať odvetné opatrenia, ktoré ublížia spoločnostiam zo Západu.

Bieloruská letová kontrola nariadila 23. mája letu spoločnosti Ryanair z Grécka do Litvy pre údajnú bombovú hrozbu odklon do Minsku. Tam po pristátí úrady zatkli opozičného novinára Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. EÚ následne v súvislosti s incidentom zakázala bieloruským aerolíniám prelety nad jej územím aj používanie jej letísk.

- Reklama -