Hongkong: Novinám Apple Daily hrozí koniec. Zmrazili im majetok

0
Hongkonská polícia použila proti Apple Daily rozsiahly zákon o národnej bezpečnosti. (Foto: SITA/ AP Photo/Kin Cheung)

Hongkonský prodemokratický denník Apple Daily zrejme bude musieť zastaviť činnosť. Vyjadril sa tak poradca jeho zakladateľa Jimmyho Laia, podľa ktorého je to otázka niekoľkých dní. Noviny nemôžu urobiť nič, keď im nefungujú bankové účty, skonštatoval Mark Simon pre BBC.

Stovky policajtov minulý týždeň vo štvrtok vykonali razie a prehľadali kancelárie Apple Daily pre údajné porušenie zákona o národnej bezpečnosti a zatkli piatich editorov a manažérov novín. Úrady zároveň zmrazili majetok v hodnote 18 miliónov hongkonských dolárov (1,948 mil. eur) patriaci trom spoločnostiam napojeným na Apple Daily.

„Ak nemáte peniaze, nemôžete objednať služby. A čo je najdôležitejšie, nemôžete sľúbiť ľuďom, že im zaplatíte, keď nemáte prístup k peniazom na pokrytie týchto výdavkov. To je v Hongkongu nelegálne,“ povedal Simon.

V pondelok zasadne správna rada vydavateľstva Next Digital, aby prediskutovala budúcnosť denníka. Apple Daily v nedeľu uviedol, že má dostatok peňazí na normálnu prevádzku iba na „niekoľko týždňov“.

Zmienených editorov a manažérov novín zatkli pre obvinenia zo spolupráce so zahraničnými silami. Polícia uviedla, že má dôkazy, že viac ako 30 článkov publikovaných Apple Daily hralo „kľúčovú rolu“ v spiknutí sa so zahraničnými krajinami s cieľom uvaliť sankcie na Čínu a Hongkong v reakcii na zásah proti občianskym právam v poloautonómnom meste.

Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý v Hongkongu zaviedol Peking, zakazuje snahy o odtrhnutie, podvratnú činnosť, terorizmus a spolčovanie sa so zahraničnými silami. Od jeho zavedenia vlani v júni už na základe neho zadržali viac ako stovku prodemokratických aktivistov a takpovediac umlčali opozičné hlasy v meste, pričom mnohí ďalší aktivisti ušli do zahraničia. Aj spomenutý Jimmy Lai si napríklad v súčasnosti odpykáva 20-mesačné väzenie za rolu v nepovolených zhromaždeniach z roku 2019.

- Reklama -