POZOR: Slovenské benzínky budú zdražovať, predpokladá analytička

0
Ilustračná snímka (Autor: TASR)

Zdražovaniu pohonných látok sa slovenskí motoristi nasledujúci týždeň nevyhnú. Na základe začínajúcej dovolenkovej sezóny a vývoja svetových cien ropy to predpokladá analytička. „Vzhľadom na vývoj na ropnom trhu predpokladáme, že aj ceny na pumpách by v ďalšom týždni mohli aj mierne vzrásť,“ uviedla pre agentúru SITA analytička 365.bank Jana Glasová.

V 23. tohtoročnom týždni sa ceny 95-oktánového benzínu nepatrne zvýšili o 0,1 % na priemernú úroveň 1,356 eura za liter. Ceny 98-oktánového benzínu klesli o 0,1 % a dosiahli hodnotu 1,550 eura za liter. Nafta ale zdražela citeľnejšie o 1,3 % a vyšplhala sa na hodnotu 1,205 eura za liter.

Napriek niekoľkotýždňovej stagnácii cien na našich pumpách je zdražovanie pohonných látok od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani až o 24 % a benzín 98 o 21 %. No a medziročne drahšia je aj nafta, a to približne o 19 %. „Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že investori očakávajú postupný návrat života do normálu, väčšiu mobilitu ľudí a návrat k cestovaniu,“ dodala Glasová.

Počas predchádzajúcich dvoch týždňov sa ropa držala nad hranicou 70 amerických dolárov za barel a počas tohto týždňa sa dokonca priblížila aj k úrovni 75 dolárov za barel. Ropa je podporovaná podľa analytičky hlavne očakávaným oživovaním dopytu, ktoré by sa malo prejaviť hlavne v druhom tohtoročnom polroku. „Miera očkovania proti COVID-19 sa vo svete zvyšuje, čo brzdí šírenie ochorenia a medzi ľuďmi rastie záujem o cestnú aj leteckú prepravu. Na druhej strane ale obavy vyvoláva hlavne rýchle šírenie indickej mutácie koronavírusu, ktorá aktuálne sužuje napríklad Britániu a Portugalsko,“ doplnila Glasová.

V závere tohto týždňa ropa mierne oslabila, čo má podľa analytičky na svedomí aj posilnenie amerického dolára. „S prichádzajúcim letom prichádza aj cestovateľská sezóna, preto si myslíme, že ceny ropy sa budú aj v nasledujúcich týždňoch držať na pomerne vysokých úrovniach v okolí 70 dolárov za barel. Rast môže byť ale brzdený očakávaným skorším zvyšovaním sadzieb v USA a obavami z indickej mutácie,“ konštatovala Glasová.

- Reklama -