Londýn požiadal EÚ o predĺženie ochrannej lehoty pri kontrolách tovaru

0
britský premiér Boris Johnson (Foto: SITA/ AP Photo/Alastair Grant)

 Spojené kráľovstvo požiadalo o odklad v súvislosti s uskutočňovaním niektorých pobrexitových obchodných kontrol, ktoré spôsobujú napätie medzi Britániou a Európskou úniou i nestabilitu v Severnom Írsku.

Londýn začiatkom tohto roka nahneval Brusel, keď sa rozhodol jednostranne predĺžiť ochrannú lehotu pri kontrolách tovaru prepravovaného medzi Britániou a Severným Írskom aj na obdobie od 1. apríla, čo podľa EÚ predstavuje porušenie tzv. severoírskeho protokolu.

Účelom severoírskeho protokolu bolo zabezpečiť po brexite otvorenú hranicu medzi Severným Írskom a Írskom. Ochranná lehota na kontroly poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov vstupujúcich do Severného Írska mala vypršať na konci marca, no britská vláda sa ju rozhodla predĺžiť do októbra.

Ako uviedla Európska komisia, Briti teraz oficiálne požiadali o posunutie tohto termínu do 30. septembra. EÚ informovala, že požiadavku Británie zváži. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý vedie vyjednávací tím EÚ v záležitostiach brexitu, by sa mal v dohľadnom čase stretnúť s britským náprotivkom Davidom Frostom, aby prediskutovali túto tému.

Spomenuté kontroly narušili krehkú politickú rovnováhu v Severnom Írsku, časti Spojeného kráľovstva, kde sa niektorí obyvatelia považujú za Britov a iní za Írov, pričom tvrdé hranice by mohli narušiť írsky mierový proces.

- Reklama -