Švajčiarsko: V Ženeve pred summitom Bidena s Putinom protestovali podporovatelia Navaľného

0
Demonštranti držia transparent na protest proti politickým represiám, porušovaniu ľudských práv a antidemokratickej vláde v Rusku počas demonštrácie vo švajčiarskej Ženeve 15. júna 2021. V Ženeve sa koná stretnutie amerického prezidenta Bidena s ruským prezidentom Putinom 16. júna. (Foto: SITA/ Magali Girardin/Keystone via AP)

Prívrženci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného pred stredajším summitom prezidentov USA a Ruska, Joea Bidena a Vladimira Putina, protestovali vo švajčiarskej Ženeva. Na námestí v centre mesta sa zišlo niekoľko desiatok demonštrantov.

Muž s maskou Vladimira Putina na demonštrácii proti väzneniu Alexandra Navaľného (Foto: SITA/ AP Photo/Michael Probst)

Americkí predstavitelia očakávajú, že Biden sa počas schôdzky bude s Putinom zhovárať o vojne na východe Ukrajiny i dodržiavaní ľudských práv v Rusku vrátane Navaľného prípadu.

Kremeľ zasa nedávno vo vlastnom vyhlásení oznámil, že prezidenti budú diskutovať o „súčasnom stave a vyhliadkach rusko-amerických vzťahov, strategických otázkach stability a akútnych problémoch v medzinárodnej agende, vrátane interakcií v súvislosti s pandémiou koronavírusu a urovnávaním regionálnych konfliktov”.

Švajčiarski policajti zablokovali cestu, po ktorej pôjdu americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin. Politici sa v stredu stretnú na rokovaniach v Ženeve. (Foto: SITA/ AP Photo/Michael Probst)

Summit dvoch mocných mužov sa uskutoční v panskom sídle z 18. storočia nachádzajúcom sa uprostred verejného parku s výhľadom na neďaleké Ženevské jazero. V minulosti sa na tomto mieste uskutočnila napríklad omša bývalého pápeža Pavla VI., na ktorú v roku 1969 zavítalo približne 70-tisíc ľudí.

- Reklama -