Sudca Šamko: To, že sa zruší výrok o vine alebo oslobodzujúci rozsudok, je štandardná vec

0
Obvinený podnikateľ Marian Kočner počas príchodu na verejné zasadnutie na Najvyššom súde SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a ďalších skutkov. Bratislava, 15. jún 2021 (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Čo bude v praxi znamenať utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý vyhovel odvolaniu dozorujúceho prokurátora a zrušil rozhodnutie o nevine Kočnera a Zsuzsovej? Možno to nebude znamenať až tak veľa ako sa zdá po burlivých reakciách politikov. “Je to bežný jav na odvolacom súde. Nie je to nič výnimočné,” okomentoval dianie pre ParlamentneListy.sk sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Všetko závisí od jedinej veci – od sily dôkazov.

Asi sa nestáva často, aby Najvyšší súd vrátil Špecializovanému trestnému súdu prípad s tým, že pri oslobodzovacom verdikte konal predčasne… To sa stalo v utorok v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, Špecializovaný trestný súd teraz bude nanovo posudzovať vinu Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Ako to hodnotíte z právneho hľadiska, je to veľká vec?

Nesledujem to veľmi a tým pádom si o tom nemyslím nič. My ako krajský súd sme tiež odvolací a my často rozhodujeme, že aj zrušíme, aj oslobodzovanie zrušíme, aj výrok o vine, keď treba doplniť nejaké dokazovanie. Je to bežný jav na odvolacom súde. Nie je to nič výnimočné.

“Najvyšší súd SR urobil pre obnovenie dôvery v justíciu veľmi dôležitý krok,” myslí si prezidentka Čaputová. “Vyhrali sme bitku, musíme vyhrať vojnu,” uviedla mama zavraždenej snúbenice novinára Zlatica Kušnírová. Znamená to teda, že rozhodnutie Najvyššieho súdu považujú za mimoriadne dôležité, že s doterajším výsledkom neboli spokojní a očakávajú evidentne dokázanie viny Kočnerovi a Zsuzsovej, alebo niekomu inému…

Neviem, čo kto hovorí, ale to je úloha odvolacieho súdu. Ak sa vám zdá, že tam tie dôkazy treba ešte nejako vykonať, alebo by tam malo byť niečo nové, alebo inak vyhodnotiť, tak sa to ruší a dáva sa to znova na súd prvého stupňa, ktorý rieši dokazovanie.

Takže podľa vás to nie je nič mimoriadne a verejnosť nemá mať extrémne očakávania? Rozumiem správne?

To, že sa zruší nejaký výrok o vine alebo oslobodzujúci rozsudok, to absolútne nie je výnimočné a je to štandardná vec, je to na dennom poriadku.

- Reklama -