Tínedžerka, ktorá nakrútila vraždu Georgea Floyda, dostala špeciálnu Pulitzerovu cenu

0
Darnella Frazier celý incident nakrútila na svoj telefón a zverejnila na internete. Zdroj: arch sm

Tínedžerka, ktorá zachytila smrť Georgea Floyda, získala v rámci udeľovania Pulitzerových cien špeciálne novinárske ocenenie. Jej video pomohlo, okrem iného, naštartovať celosvetové hnutie protestujúce proti rasovej nespravodlivosti.

Porota uviedla, že Darnella Frazier “odvážne nakrútila vraždu Georgea Floyda”. “Toto video podnietilo protesty proti policajnej brutalite po celom svete, zdôraznilo kľúčovú úlohu občanov v snahe novinárov hľadať pravdu a spravodlivosť,” uviedla komisia.

Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 v Minneapolise po tom, ako mu biely policajt Derek Chauvin zhruba deväť minút kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Muža zatkli pre údajné použitie falošnej dvadsaťdolárovej bankovky. Sedemnásťročná Frazier, ktorá bola spolu s deväťročnou sesternicou na ceste do obchodu, celý incident nakrútila na svoj telefón a zverejnila na internete. Neskôr vypovedala aj na súde.

Je neobvyklé, ale nie bezprecedentné, aby Pulitzerovu cenu získal bežný občan. Rovnakej cti sa dostalo aj zamestnancovi banky, ktorý v roku 1995 odfotil hasiča s bábätkom v náručí po bombovom útoku v Oklahoma City.

- Reklama -