Európska centrálna banka bude naďalej nakupovať dlhopisy vysokým tempom

0
Európska centrálna banka (Foto: TASR)

Európska centrálna banka (ECB) na štvrtkovom zasadaní rozhodla o pokračovaní podpory ekonomiky počas pandémie v úplnom rozsahu. Banka takto postupuje napriek tomu, že hospodárstvo prejavuje známky zotavovania vďaka menšiemu počtu prípadov nákazy koronavírusom a menším reštrikciám aktivity v devätnástich krajinách eurozóny používajúcich spoločnú menu.

Banka vo vyhlásení, ktoré zverejnila po svojom zasadaní, uviedla, že pri núdzových nákupoch dlhopisov zachová „významne vyššie tempo“ ako počas prvých troch mesiacov tohto roka. Nákupy dlhopisov ECB zvýšila v marci pre meškajúcu vakcináciu a vysoký počet prípadov ochorenia COVID-19. Banka na tieto nákupy vynakladá zhruba 85 miliárd eur mesačne.

Vyjadrovanie ECB o jej menovej politike komplikuje silnejúca inflácia. Zvyčajne by rastúce ceny viedli banku k obmedzeniu stimulov. Tentoraz však predstavitelia ECB a ekonómovia hovoria, že aktuálny rast inflácie je výsledkom dočasných faktorov, ktoré sa vytratia a inflácia zostane pod cielenou úrovňou.

Podľa revidovaných štatistických údajov hrubý domáci produkt eurozóny v prvom štvrťroku oslabil len o 0,3 percenta. Pôvodný odhad naznačoval, že hospodárstvo bloku sa počas januára až marca zmenšilo o 0,6 percenta. ECB očakáva silné oživenie ekonomiky eurozóny v druhej polovici tohto roka a predpovedá, že za celý rok 2021 sa zväčší o 4 percentá.

- Reklama -