Fico: Mikulec je skartovač svojej minulosti, teraz sa snaží skartovať nepohodlných ľudí

0
Robert Fico (Smer-SD) Foto: TASR

Na ministerstve vnútra, vedenom nominantom OĽaNO Romanom Mikulcom, pôsobí pracovná skupina, ktorá si vyberá kriminálnikov v podobe nájomných svedkov, aby mohli cielene svedčiť,  manipulovať trestnými konaniami, držať vo väzbe nevinných ľudí a kriminalizovať nominantov bývalej vlády – tvrdí Robert Fico (Smer-SD). Fungovanie takejto pracovnej skupiny je podľa neho v právnom štáte absolútne neprípustným javom, o ktorom je nevyhnutné hovoriť počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca.

Dôležitosť tejto schôdze podľa Fica umocnil riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorý potvrdil, že utajená správa o manipulácii trestných konaní je verifikovaná a  môže slúžiť ako dôkaz v trestnom konaní. Verejnosť si podľa Smeru zaslúži vedieť, aký rozklad sa deje v základných pilieroch právneho štátu a aké metódy práce používa pracovná skupina pôsobiaca na ministerstve vnútra v oblasti využívania takzvaných univerzálnych svedkov a manipulácie trestných konaní. Všetci, ktorí začali hovoriť o fungovaní tejto pracovnej skupiny v prostredí ministerstve vnútra, sú dnes podľa Fica obvinení alebo vo väzbe. 

„Keďže v utorok bude schôdza NR SR, my chceme hovoriť nielen o tom, čo potvrdila správa SIS, my chceme poskytnúť aj ďalšie údaje o tom, kto je pán Mikulec a prečo táto metóda skartácie ľudí, ich likvidácie cez obvinenia a väzbu je u neho úplne normálna,“ uviedol Fico.

Predseda Smer-SD popísal pôsobenie Romana Mikulca v štátnych inštitúciách. „Rok 2004, kedy pôsobila vláda Mikuláša Dzurindu, bol šéfom Vojenského spravodajstva (VSS) Leitner. V tom istom roku robil riaditeľa kancelárie VSS terajší minister vnútra Mikulec. Je tu veľmi jasné prepojenie medzi Leitnerom a Mikulcom. V roku 2004 podpisuje VSS dohodu o ochrane nehnuteľností, ktoré patrili do pôsobnosti VSS so spoločnosťou MIPOL. Hodnota zákazky bola 2,5 milióna eur plus 250 tisíc eur za stráženie objektov VOS. Zmluvy fungovali od roku 2004 do roku 2008. Spoluvlastníkom tejto bezpečnostnej služby bol otec pána Mikulca. Bez akéhokoľvek zaváhania šéf VSS, ktorého riaditeľom kancelárie bol mladý Mikulec podpísal zmluvu za 2,5 milióna eur, ktorej spoluvlastníkom bol otec Mikulca. Druhou vecou, kde figuruje otec pána Mikulca je jeho byt, pri ktorom sa dohodol s VSS, pričom sa z jeho bytu urobili konšpiračný byt VSS, za čo si vyinkasoval 0,8 milióna slovenských korún (26 555 eur- pozn.PL.sk).“

„ V rokoch 2010 až 2012 nastupuje vláda Ivety Radičovej a pán Mikulec sa stáva šéfom VSS. Opäť prišlo rozhodnutie, že treba dať strážiť budovy VSS, padlo rozhodnutie, že túto strážnu službu bude vykonávať firma AEGIS EU. Firme vyplatili 142 tisíc eur za strážnu službu, pričom výkonným riaditeľom tejto firmy bol brat R. Mikulca. Je to len jeden z ďalších príkladov, ako sa netransparentne a rodinkársky správali títo ľudia, keď mali pod kontrolou príslušné inštitúcie. Pán Leitner počas týchto rokov pôsobil ako poradca ministra obrany Galka a súčasne robil vedúceho oddelenia v spoločnosti Allianz pre partnerstvo s tretími firmami. V roku 2011 vzniklo podozrenie, že je korupčný. VSS teda začalo Leitnera odpočúvať, pričom ústavný súd konštatoval, že jeho odpočúvanie bolo v poriadku, lebo existovali vážne podozrenia, že keď bol na MO SR a súčasne v spoločnosti Allianz, a dohadzoval pre nich kšefty, tak mohlo dôjsť ku konfliktu. Kto sa teda mohol stať víťazom poisťovania áut v rokoch 2010 a 2012 pre ministerstvo obrany? Išlo o 6 tisíc áut a poistenie v sume 9 miliónov eur, už vtedy strana SMER – SD na túto jasnú predraženosť upozorňovala. Jasné, že v tomto prípade vyhral Allianz, keď tam bol Leitner, ktorý robil pre Allianz a súčasne ako poradca ministra obrany. V rovnakom čase bol Leitner aj spolupracovníkom Mikulca vo VSS za čo dostal odmenu 12 tisíc eur,“ vyhlásil Fico.

„Premiérka a poverená ministerka obrany Radičová v tom čase vydala rozkaz Mikulcovi, vtedajšiemu šéfovi VSS, na základe ktorého mal zobrať materiál s názvom – Podozrenie z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS – materiál, ktorý bol vypracovaný v týchto rokoch, mal byť doručený ministrovi vnútra D. Lipšicovi. Radičová v tom čase písala Lipšicovi v tejto veci list, v ktorom ho požiadala o mimoriadnu diskrétnosť a opatrnosť pri manipulácii s uvedeným materiálom. Jeho prípadné zneužitie v prostredí polície alebo politických kruhoch by malo podľa Radičovej fatálny dosah na činnosť a samotnú existenciu VSS a MO SR. Lipšicovi preto odporučila osobnú konzultáciu priamo s riaditeľom VSS, R. Mikulcom. Radičová dala Mikulcovi rozkaz, nech materiál zoberie a odnesie ministrovi vnútra Lipšicovi. Mikulec prišiel za Lipšicom a dohodli sa, že mu nebude nič dávať, aby nič neostalo, tak mu to len ukázal a Lipšic sa na to len pozrel. Keď Radičová zistila, že ju oklamal, tak mu dala ďalšie tri rozkazy, pričom trvala na tom, že musí túto správu doručiť Lipšicovi, aby začal v týchto veciach konať. Ani tieto rozkaz Mikulec nevykonal a neurobil to. Radičová sa k tomu vyjadrila, že aj napriek opakovane vydaných vojenských rozkazov predsedníčkou vlády SR poverenej vedením ministerstva obrany SR plk. R. Mikulcovi o opätovné doručenie predmetnej písomnosti, Mikulec nesplnil vydané rozkazy, a naopak 1.marca 2012 nariadil Mikulec skartáciu tohto dokumentu. Za to bol Mikulec potrestaný a Radičová voči nemu vydala disciplinárny rozkaz, kde ho uznala vinným z porušenia povinnosti a nesplnenia rozkazu,“ konštatuje Fico. 

Otázka podľa neho znie, prečo Mikulec tento dokument skartoval? “Bolo to zjavne preto, že sa všade prelínalo jeho a Leitnerove meno a objavovali sa pochybné obchody a kšefty napojené na jeho rodinu, teda dôkazy rodinkárstva a klientelizmu. Mikulec je skartovač, bál sa toho, čo všetko vyjde na povrch. Dnes sme v roku 2021 a Mikulec je ministrom vnútra, pričom jeho štátnym tajomníkom je spomínaný pán Leitner, presne ten, ktorý s ním v minulosti páchal veci, ktoré zrejme boli obsahom skartovanej správy,” vyhlásil Fico.

Mikulec by sa mal podľa Fica dnes urýchlene zbaliť a odísť z ministerstva vnútra.

Minsiter vnútra Roman Mikulec označil Ficove tvrdenia za úbohé. Vo videu je jeho reakcia.

- Reklama -