Nemecko: Poradný panel navrhol odchod do dôchodku v 68 rokoch

0
park, bike, senior
Ilustračná snímka. (Foto: pasja1000, Pixabay)

Poradný panel nemeckej vlády navrhol zvýšenie veku pre odchod do dôchodku na 68 rokov. Dve nemecké vládne strany však túto myšlienky hneď odmietli. Panel, ktorý radí ministerstvu hospodárstva, vo zverejnenej správe upozornil na „rýchle zväčšenie finančných problémov” nemeckého systému dôchodkového poistenia od roku 2025. Panel navrhol „dynamické spojenie dôchodkového veku s očakávanou dĺžkou života”. Ak sú terajšie prognózy očakávanej dĺžky života správne, vek pre odchod do penzie by sa mohol v roku 2042 zvýšiť na 68 rokov.

„Myslím si, že opätovné zvyšovanie veku pre odchod do dôchodku je zlou cestou,” povedal Hubertus Heil, minister práce za sociálnych demokratov. Poslanca za Kresťansko-sociálnu úniu Alexandra Dobrindta myšlienka poradného panelu týkajúca sa dôchodkového veku tiež nenadchla. „Odmietame neskorší odchod do dôchodku,” vyhlásil Dobrindt.

Nemecká vláda v roku 2007 rozhodla o zvýšení veku pre nárok na penziu na 67 rokov z dovtedajších 65. Zvýšenie veku pre odchod do dôchodku sa zavádza postupne a pre všetkých penzistov bude platiť od roku 2029.

- Reklama -