O existencii miliónových zmeniek nevedel ani bývalý riaditeľ Markízy Mika

0
Václav Mika (Autor: TASR)

O existencii miliónových zmeniek, za ktorých vyplatenie mala ručiť televízia Markíza, nevedel ani bývalý generálny riaditeľ televízie Václav Mika. Uviedol to vo svojej výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku v rámci procesu so Štefanom Aghom, ktorý je obžalovaný z ich falšovania. Mika podľa vlastných slov pôsobil v pozícii konateľa a generálneho riaditeľa televízie v rokoch 2006 až 2010 a oboznamoval sa so všetkou potrebnou dokumentáciou. O existencii zmeniek sa však dozvedel až v roku 2018, keď bola celá vec medializovaná.

Mika vo výpovedi zdôraznil, že pokiaľ by zmenky boli v dokumentácii televízie uvedené, musel by o tom vedieť. „Mal by som povinnosť to oznámiť majiteľom,” povedal. Zároveň uviedol, že keď nastupoval do funkcie, oboznámil sa s výsledkom právneho auditu spoločnosti. Existencia zmeniek však z neho nevyplývala.

Podľa obžaloby Štefan Agh v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan Agh sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.

- Reklama -